Gemeente Waterland

26 november 2009

De Waterlandse mantelzorggids ligt voor u klaar

Iedereen doet wel eens iets voor een ander. Dat vinden we heel normaal, maar er zijn ook mensen die dag in dag uit zorgen voor hun hulpbehoevende, chronisch zieke of gehandicapte partner, ouder, kind, vriend of buur. Met een mooi woord heet dat mantelzorg. Mantelzorg is de zorg die mensen onbetaald verlenen aan mensen in hun gezin, familie of sociale netwerk. Vaak verlenen mantelzorgers de zorg uit liefde en genegenheid zonder dat daar iets tegenover staat. Bovendien combineren zij de zorg vaak met een gezin en een baan.

Veel mantelzorgers zien zichzelf niet als mantelzorger. Zorgen voor je kind, je partner, vader of moeder is toch heel gewoon? Doordat veel mensen zich niet herkennen in het begrip weten zij vaak ook niet dat er allerlei ondersteuningsmogelijkheden zijn. De gemeente Waterland hecht veel belang aan mantelzorg. Zonder mantelzorgers zou het leven van veel chronisch zieken en gehandicapten - jong en oud - er heel anders uit zien. Om meer bekendheid te geven aan het begrip mantelzorg en om er voor te zorgen dat mantelzorgers weten waar zij met vragen terecht kunnen, heeft de gemeente de gids `Mantelzorg, alles op een rij' ontwikkelt.

Mantelzorg, alles op een rij

De Waterlandse gids biedt mantelzorgers een wegwijzer in hun zoektocht naar (extra) hulp en ondersteuning. Het is een naslagwerk voor mantelzorgers, professionals en vrijwilligers. In de mantelzorggids zijn de verschillende ondersteuningsmogelijkheden en bijbehorende adresgegevens van organisaties op een rij gezet. Zo geeft de gids antwoord op vragen als: `waar kan ik terecht voor informatie, advies en begeleiding?' en `welke mogelijkheden zijn er om mijn taken als mantelzorger te delen met anderen?'. Ook vragen met betrekking tot financiële en praktische steun of de balans tussen mantelzorg en werk staan in de mantelzorggids centraal. De mantelzorggids is kortom een handige bewaargids met informatie, nuttige adressen, telefoonnummers en websites. Met de gids wil de gemeente Waterland mantelzorgers laten weten dat zij er niet alleen voor staan.

Informatie

De gids `Mantelzorg, alles op een rij' is verkrijgbaar bij het gemeentehuis in Monnickendam en wordt binnenkort verspreid op verschillende locaties in de gemeente. U kunt de gids gratis opvragen bij de afdeling Zorg & Welzijn van de gemeente Waterland, telefonisch: 0299 - 658 552 of per e-mail: gemeente@remove-this.waterland.nl, t.a.v. mevrouw C. Agterberg. De gids is ook digitaal beschikbaar via deze website.

---