Gemeente De Marne


/ Gemeenten en "Wierden en Borgen"ondertekenen convenant

Gemeenten en Wierden en Borgenondertekenen convenant ter voorkoming van problematische huurachterstand van inwoners

De gemeenten Bedum, De Marne en Winsum en Woningstichting Wierden en Borgen
zetten zich gezamenlijk in om te voorkomen dat mensen een problematische huurachterstand krijgen en daardoor mogelijk uit huis worden gezet.
Op donderdag 26 november aanstaande ondertekenen deze partijen samen met de Stichting Welzijn & Dienstverlening en de Groningse Kredietbank een convenant om deze samenwerking vast te leggen.

Proef tot eind 2010
Huurders met een beginnende betalingsachterstand worden actief en persoonlijk benaderd door de woningstichting. In geval van een problematische schuld wordt
met de hulp van de gemeentelijke afdeling Sociale Zaken en extra inzet van Stichting Welzijn & Dienstverlening de probleemsituatie met de cliënt in kaart gebracht.
Indien nodig wordt ondersteuning gegeven bij het voldoen aan de voorwaarden
van schuldhulpverlening, die door de Groningse Kredietbank wordt uitgevoerd.
Het gaat om een proefproject tot eind 2010.

Goede doorverwijzing
Huurschulden zijn vaak een signaal van grotere financiële problemen waarbij soms ook andere persoonlijke problematiek een rol speelt. Dit grijpt diep in bij betrokkenen en brengt maatschappelijke participatie in gevaar. Met deze gezamenlijke extra inspanning en nauwe samenwerking wordt beoogd dat beginnende huurachterstanden niet oplopen en dat een goede doorverwijzing naar (schuld)hulpverlening plaatsvindt.

In de eerste drie kwartalen van dit jaar hadden 267 huurders een betalings-achterstand in de gemeenten Bedum, Winsum en De Marne. Dat leidde in 51 situaties tot een ontruimingsbevel van de deurwaarder. Mede door samenwerking tussen de woningstichting en de hulpverleningsinstanties is het aantal daadwerkelijk uitgevoerde ontruimingen tot op heden beperkt gebleven tot 6. Met vroege interventie willen de betrokken partijen zowel het aantal ontruimingsbevelen als huisontruimingen terugdringen.

Leens, 26 november 2009.