Ingezonden persbericht


Stichting afvaloven Nee niet in de politiek
Initiatief politieke partij overgenomen door burgers

De stichting afvaloven Nee gaat niet in de politiek. De stichting is van mening dat het beter is om de politiek van buiten af te beïnvloeden in plaats van er midden in te staan. Inmiddels is het initiatief constructief overgenomen door burgers en komt er toch een nieuwe politieke partij, los van de stichting.

De ambities van de stichting afvaloven Nee om met een eigen politieke partij te starten zijn voorbij. Het druist tegen de eigenlijke doelstelling van de stichting in "Het idee leek ons goed, maar voor de uitvoering komt er meer bij kijken" aldus Hans Gillissen, woordvoerder van de stichting. "De bedoeling was om vanuit de politiek zelf besluiten over de afvaloven te beïnvloeden. En de kans dat deze mogelijkheden zich voordoen is reëel aanwezig bijvoorbeeld als de Raad van State beslist dat de schoorsteen moet worden verhoogd. Want dan moet het bestemmingsplan aangepast worden en daar gaat de gemeenteraad in Harlingen over."

De stichting meldde eerder dat zij geen vertrouwen in de huidige politieke situatie heeft en er daardoor geen verstandige besluiten worden genomen over de afvaloven. "Dat vertrouwen is er nog steeds niet. Maar er zijn meerdere nieuwe partijen die nu al aangeven duidelijk tegen de afvaloven te zijn en dat ook gaan opnemen in hun partijprogramma. En dat geeft ons moed." Dat de politieke ambities van de stichting voor beroering binnen Harlingen hebben gezorgd is duidelijk naar voren gekomen. Veel mensen hebben er hun oordeel over gegeven, vooral hele positieve. Hans Gillissen: "We hebben heel veel steun gekregen voor het idee. Het heeft ons nog maar eens duidelijk gemaakt hoe boos mensen zijn op de zittende politici. Mensen voelen zich gewoon bedrogen en in de steek gelaten. We zijn door veel enthousiaste mensen benaderd die direct iets wilden gaan doen. Dat enthousiasme heeft ons geraakt. Wij waren dan ook verheugd dat, toen wij besloten om het idee niet door te zetten, burgers het initiatief hebben overgenomen om met een nieuwe partij te komen. Deze nieuwe partij staat dus volledig los van de stichting. Er is inmiddels een bestuur gekozen en die heeft een naam voor de nieuwe partij bedacht. Wijzelf gaan geen deel uitmaken van de nieuwe partij en blijven gewoon werkzaam binnen de stichting. Deze zal verder gaan met hetgeen waar zij al jaren mee bezig is, zoals b.v. het beïnvloeden van de politiek en het voeren van processen." We wensen de nieuwe politieke partij heel veel succes toe. Net zoals de andere partijen die tegen de afvaloven zijn en er zich daadwerkelijk ook voor zullen inzetten om de oven niet in werking te laten treden.
---

Noot voor de redactie: (