Ingezonden persbericht


Persbericht, 26 november 2009

Sander Land wint M&I/Partners Informatie Scriptieprijs

Gisteren ontving Sander Land de M&I/Partners Informatie Scriptieprijs voor Informatica en Informatiekunde van 5000 euro bij de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen te Haarlem. Hij studeerde Informatica aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zijn scriptie behandelt een systeem om foto's van huidziektes te herkennen en te vinden in een uitgebreide database. Sander ontwierp dit systeem voor dermatologen van het UMCG.

De dermatologen willen hun bestaande database van meer dan 50.000 foto's beter gebruiken bij het stellen van diagnoses. Voorwaarde hiervoor is dat ze een nieuwe foto snel en gemakkelijk kunnen vergelijken met bestaande beelden van vergelijkbare afwijkingen. De variëteit aan beelden is groot en iedere foto is min of meer uniek. Dat maakte het ontwikkelen van een goed werkend zoeksysteem tot een ingewikkelde opgave. Toch lukte het Sander om eigenschappen te vinden die toepasbaar waren op al die verschillende beelden. Hij ontdekte dat de kleur en de grenzen van een aangetaste plek de meest effectieve eigenschappen waren om vergelijkbare beelden uit de database mee op te diepen. Vervolgens ontwierp hij computerprogramma's die aan elk plaatje getalwaardes voor deze eigenschappen kunnen toekennen. Een ander programma werd daarna 'getraind' om deze reeksen van getallen te gebruiken voor het vinden van de juiste foto's. In experimenten onderzocht hij of zijn methode werkte. Tot slot construeerde hij nog een goed werkend systeem voor het opzoeken van een aantal diagnoses. De jury is onder de indruk van de toepassing, de details en de zorgvuldigheid waarmee de experimenten zijn uitgevoerd.

Inmiddels doet Sander promotieonderzoek in Oxford naar simulaties van het menselijk hart. De toepassing van informaticatechnieken boeit hem. 'Ik wil graag dat mijn onderzoek een verbinding heeft met iets praktisch en nuttigs. Dat spreekt mij meer aan dan puur theoretisch onderzoek.' Sander viel al tijdens zijn eerste studiejaar op. Hij studeerde wiskunde en informatica en won in 2005 een Jong Talent aanmoedigingsprijs omdat hij de beste studieresultaten van zijn jaar behaalde.

Naast deze prijs zijn er nog twee eervolle vermeldingen voor de scripties van An de Moor en van Lieven Baeyens van de Hogeschool Gent. An de Moor's afstudeerwerk gaat over methoden en technieken voor het efficiënt zoeken in multimediabestanden. Het afstudeerwerk van Lieven Baeyens betreft onderzoek naar datamining en machine learning methoden voor het bepalen van relaties tussen bepaalde gencombinaties en het optreden van een ziekte, in dit geval vormen van kanker.

De M&I/Partners Informatie Scriptieprijs wordt op 25 november 2009 uitgereikt door Dr B. Melief van M&I/Partners. De jurering was in handen van de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen te Haarlem. Deze maatschappij jureert nog tal van andere belangrijke wetenschappelijke prijzen, waaronder de Akzo Nobel Science Award (zie ook: www.hollmij.nl).
---



Ingezonden persbericht