Centraal Bureau voor de Statistiek Persbericht

PB09-076
26 november 2009

Omzet horeca bijna 4 procent gedaald

· Grootste omzetdaling bij hotels · Omzetdaling cafés kleiner dan in eerste twee kwartalen van 2009 · Cafetaria's presteren beter dan restaurants en cafés

In het derde kwartaal van dit jaar is de omzet van de horeca 3,9 procent lager uitgekomen in vergelijking met dezelfde periode in 2008. De daling was kleiner dan in de eerste twee kwartalen van 2009. De horecaprijzen stegen in het derde kwartaal gemiddeld 2,2 procent. Het volume daalde met 6 procent. Dit blijkt uit cijfers van het CBS. Met een omzetdaling van 6,2 procent vertoonden hotels de grootste krimp van alle horecabranches. Vooral de maand september, met een omzetdaling van 10,4 procent, had een groot effect op de daling in het derde kwartaal. Bij de restaurants daalde de omzet met 4,4 procent. Het volume van de omzet nam met 6,8 procent af. De omzet van cafés daalde in het derde kwartaal met 4,9 procent. De daling was, mede door het warme zomerweer, beduidend kleiner dan voorgaande kwartalen. De prijzen stegen met 4,6 procent. Het omzetvolume van cafés kwam 9,1 procent lager uit. Cafetaria's realiseerden als enige horecabranche een omzetgroei in het derde kwartaal. De omzet nam met 1,7 procent toe. De prijzen stegen met 2,3 procent. Het omzetvolume daalde met 0,6 procent.

%mutatie t.o.v. hetzelfde kwartaal een jaar eerder 10
8
6
ln.... 4
2
0
sbc.... -2

-4

-6

-8

-10
I II III IV I II III IV I II III IV I II III IV I II III* w 2005 2006 2007 2008 2009 Omzet Volume w Bron: CBS
w
CBS Persbericht PB09-076 pagina 1 van 3




Technische toelichting
De cijfers in dit persbericht hebben betrekking op hotels (inclusief pensions en conferentieoorden), restaurants, cafetaria's (inclusief snackbars, lunchrooms en fastfoodrestaurants e.d.) en cafés. Deze bedrijven vormen samen de traditionele horeca. De catering en verblijfsrecreatie maken geen deel uit van deze cijfers.
De groeicijfers zijn steeds gebaseerd op een vergelijking met de overeenkomstige periode in het voorgaande jaar, tenzij anders vermeld. Voor het berekenen van de prijsontwikkeling is gebruik gemaakt van de consumentenprijsindexcijfers (CPI) van het CBS.
Achtergrondinformatie over de basisverlegging en SBI herziening Met ingang van het eerste kwartaal van 2009 worden de horecacijfers gepubliceerd met als basisjaar 2005 (voorheen 2000 = 100). Dit betekent dat de wegingen van omzet en prijzen uit 2005 ten grondslag liggen aan de indices.
De cijfers van verschillende sectoren binnen de horeca zijn met ingang van het eerste kwartaal van 2009 gebaseerd op de Standaard Bedrijfsindeling 2008 (SBI 2008). De SBI 2008 is afgeleid van indelingen zoals gebruikt door de Europese Unie en de Verenigde Naties. Deze indelingen worden ongeveer eens in de 15 jaar geactualiseerd.
Ten opzichte van het persbericht van 27 augustus 2009 (PB09-058) zijn de cijfers over het tweede kwartaal 2009 bijgesteld. De cijfers zijn bijgesteld op grond van de meest recente gegevens.

CBS Persbericht PB09-076 pagina 2 van 3





Ontwikkeling van omzetten (incl. btw), prijzen en volumes in de horeca 2009 3e kw* 2e kw 1e kw %-mutatie t.o.v. een jaar eerder Horeca totaal
Omzet -3,9 -5,9# -5,8 Prijs 2,2 1,9 3,0 Volume -6,0 -7,7# -8,6 w.v.
Hotels, pensions en conferentieoorden
Omzet -6,2 -10,8# -9,3 Prijs
Volume
Restaurants, cafetaria's, snackbars e.d.
Omzet -2,2 -1,7# -2,6 Prijs 2,5 2,7 3,3 Volume -4,6 -4,2# -5,7 w.v.
Restaurants
Omzet -4,4 -2,9# -4,9 Prijs 2,6 3,0 3,9 Volume -6,8 -5,7# -8,5 Cafetaria's, snackbars, lunchrooms,
fastfoodrestaurants, ijssalons
Omzet 1,7 0,5# 1,6 Prijs 2,3 2,1 2,2 Volume -0,6 -1,6# -0,6 Cafés e.d.
Omzet -4,9 -9,4# -9,1 Prijs 4,6 4,7 4,6 Volume -9,1 -13,5# -13,1
*) Voorlopige cijfers #) Deze cijfers zijn bijgesteld Bron: CBS
CBS Persbericht PB09-076 pagina 3 van 3






---- --