Ingezonden persbericht


Persbericht, 26 november 2009

Jong Talentprijs voor baanbrekend onderzoek naar herpesvirus

Gisteren ontving Saskia Nijmeijer uit Alkmaar de Solvay Jong Talentprijs (5000 euro) voor Life Science wint. Ze kreeg deze prijs voor haar afstudeeronderzoek naar een eiwit dat aangemaakt wordt door een herpesvirus (Epstein-Barr virus). Dit virus komt voor bij circa tachtig procent van de wereldbevolking. Het veroorzaakt de ziekte van Pfeiffer en kan bijdragen aan het ontstaan van verschillende vormen van kanker. Het onderzoek van Saskia is belangrijk voor de ontwikkeling van geneesmiddelen. Saskia studeerde af aan de Vrije Universiteit in Amsterdam in Drug Discovery & Safety, een masteropleiding van de afdeling Scheikunde en Farmaceutische wetenschappen.

Het Epstein-Barrvirus weet zich goed te 'verstoppen' voor het immuunsysteem door cellen te ontregelen. Het gebruikt hier onder andere een virus receptoreiwit voor. Receptoreiwitten zitten op de buitenzijde van onze cellen en zorgen voor de communicatie. Ze geven signalen van buiten de cel door aan de cel, zodat deze hierop kan reageren. Saskia ontdekte dat deze virale receptoreiwitten en lichaamseigen receptoreiwitten op elkaar inwerken. Onze immuuncellen kunnen zo op het verkeerde been worden gezet en weten bijvoorbeeld niet meer op welke plaats in het lichaam ze een ziekte moeten bestrijden. Haar ontdekking is een belangrijke doorbraak voor de farmaceutische wetenschap.

De Solvay Jong Talentprijs is niet de eerste prijs die Saskia in de wacht sleept. Ze won twee keer een Best Poster Award en de afstudeerprijs 2009 van de Nederlandse Vereniging voor Farmacologie. Als het aan Saskia ligt gaan we zeker nog meer van haar horen. 'Ik houd van experimenteel onderzoek en wil heel graag iets nieuws en unieks ontdekken en zo zelf een bijzondere bijdrage leveren aan de wetenschap. Marie Curie is voor mij hét voorbeeld.' Het is dan ook niet verwonderlijk dat Saskia na haar studie heeft gekozen voor promotieonderzoek aan de VU. Ze richt zich daarbij opnieuw op receptoreiwitten. De Solvay Jong Talentprijs is beschikbaar gesteld door Solvay Pharmaceuticals om studie en onderzoek in de Life Science te stimuleren. De jurering was in handen van de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen te Haarlem. Deze maatschappij jureert nog tal van andere belangrijke wetenschappelijke prijzen, waaronder de Akzo Nobel Science Award.
---