Ingezonden persbericht


Alkmaar, 26 november 2009.
Gemeenten versterken samenwerking met Art. 1 NHN.

Vandaag bevestigen gemeenten in de regio Noord-Holland Noord de samenwerking met Art. 1 Bureau Discriminatiezaken Noord-Holland Noord (Art.1 NHN). Zij doen dat door een convenant aan te gaan tijdens een werkconferentie in het gemeentehuis van Hoorn. Ook wordt daar het werkplan 2010 van het bureau vastgesteld. De aanleiding voor het convenant is de Wet Gemeentelijke Antidiscriminatievoorzieningen (Wga) die vanaf eind juli van kracht is.

Art. 1 NHN is al bijna 25 jaar het expertisecentrum in de regio voor discriminatiebestrijding. Burgers, instellingen en bedrijven kunnen er terecht voor ondersteuning bij klachten over discriminatie en advies bij het voorkomen en bestrijden hiervan. In Noord-Holland Noord ervaart ongeveer 6% van de bewoners discriminatie, zo bleek uit een onderzoek uit 2007. Leeftijdsdiscriminatie scoort daarbij het hoogste, gevolgd door discriminatie op grond van uiterlijk. Wethouder Ronald Witteveen (Hoorn) is namens de regio lid van het VNG ambassadeursnetwerk Aanpak Discriminatie: "Gemeenten hebben een belangrijke rol bij het bestrijden van discriminatie. Door de verharding van onze samenleving sluiten bevolkingsgroepen elkaar steeds vaker uit. Met voorlichting en concrete projecten kunnen we hier actief tegen in gaan!", aldus de wethouder.

Op grond van de Wga zijn gemeenten verplicht om hun burgers toegang te bieden tot een onafhankelijke voorziening voor ondersteuning bij klachten. Jaarlijks rapporteren de gemeenten aan het Rijk over het aantal geregistreerde klachten. De gemeenten hebben afgesproken over de uitvoering van deze taken met Art.1 NHN een convenant te sluiten. Naast de taken van het bureau is dit convenant ook de basis voor de financiële afspraken. Waarnemend directeur Femke Broeze: "De Wga legt taken bij gemeenten neer. Ik ben blij dat de gemeenten in de regio de samenwerking met ons willen voortzetten. De komende jaren kunnen wij ons zo verder ontwikkelen als klachten- en expertisebureau in opdracht van de gemeenten."

In 2010 is Art. 1 NHN van plan om de uitvoering van haar kerntaken klachtenbehandeling, voorlichting en advies te versterken. Onder meer door het houden van spreekuren op locatie, voorlichtingsactiviteiten op scholen en workshops voor professionals. Daarnaast blijft het bureau deelnemen in netwerken met politie en justitie.

Op 26 november, tijdens een werkconferentie in Hoorn, zal een groot aantal wethouders namens hun college het convenant ondertekenen. Andere wethouders spreken naar verwachting de intentie uit het convenant met een positief advies aan hun college voor te leggen, zodat begin 2010 Art. 1 NHN voor alle gemeenten aan de slag kan!