Ingezonden persbericht



---


-----------------------
26 november 2009

Scholen aan de slag met de Canon van Flevoland

Lelystad - Nieuw Land heeft de zestien onderwerpen uit de Canon van Flevoland in samenwerking met enkele docenten uitgewerkt in twee nieuwe museumlessen voor het basis- en het voortgezet onderwijs. In het museum zijn opvallende kwartetkaarten opgehangen die samengesteld zijn uit de geschiedenis van Flevoland. Leerlingen spelen hiermee een kwartetspel! Ook kunnen zij online hun eigen kwartetspel maken.

Flevoland mag dan de jongste provincie van Nederland zijn, de geschiedenis gaat veel verder terug dan het verhaal van de droogmaking van de IJsselmeerpolders in de twintigste eeuw. Nieuw Land biedt met de bestaande tentoonstelling 'Op de grens van land en water' al aandacht aan de belangrijke aspecten van de geschiedenis van het Zuiderzeegebied. De Canon van Flevoland loopt daar nu als een rode draad doorheen. De levensgrote kwartetkaarten, voorzien van woord en beeld, lichten de zestien vensters toe.

Met de museumles 'Nieuw Land zet vensters open' ontdekken leerlingen de grote kwartetkaarten als zij door het museum lopen. Aan de hand van vragen verzamelen zij zelf kwartetkaarten waarmee zij een kwartetspel tegen elkaar kunnen spelen in een speciaal hiervoor ingerichte ruimte in de tentoonstelling. Ook kunnen leerlingen op school aan de slag met het online Canon kwartetspel. Groepen leerlingen worden uitgedaagd om het mooiste 'Canon van Flevoland' kwartetspel te maken. Zij zoeken op creatieve wijze beeldmateriaal en voegen dit toe aan de Flevolandse canon kwartetkaarten die na afloop professioneel worden geprint

De Canon van Flevoland is een variant op de landelijke Canon van Nederland. Deze Canon, met de 50 vensters op de vaderlandse geschiedenis, is een instrument bedoeld om samenhang te brengen in de geschiedenis. Met de Canon van Flevoland is een leidraad gemaakt voor de geschiedenis van de Flevolandse omgeving. Omdat Flevoland een relatief jonge provincie is, heeft de Canon van Flevoland zestien vensters. Zo zijn de Hunebedden vervangen door onze 'eigen' Swifterbantcultuur en de Eerste Wereldoorlog door het plan van Cornelis Lely en de Zuiderzeevisserij. Op deze manier kijken we door zestien vensters naar de indrukwekkende Flevolandse geschiedenis.

Kijk voor meer informatie over Nieuw Land op www.nieuwlanderfgoed.nl



Ingezonden persbericht