De nieuwe CO2-gids is nu beschikbaar

26/11/2009 11:25

FOD VOLKSGEZONDHEID / SPF SANTE PUBLIQUE

Milieuvriendelijke wagens in de strijd tegen de klimaatverandering.

De nieuwe CO2-gids is uit! Deze jaarlijks weerkerende gids - een uitgave van de federale overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu - bevat de lijst van alle wagens die in september 2009 op de Belgische markt te vinden waren. Voor elk automodel geeft hij het verbruik en de CO2-uitstoot aan. De lezer ziet tevens op welke modellen een korting op factuur geldt én hoeveel deze korting bedraagt.

De publicatie van deze gids is perfect getimed. De klimaatverandering overheerst momenteel de internationale politieke agenda en vormt dan ook een perfect kader voor een gids over de CO2-uitstoot van wagens. CO2 is immers één van de belangrijkste broeikasgassen en ligt aan de bron van de door de mens geïnduceerde klimaatverandering.

Een groot deel van de CO2-uitstoot is afkomstig van het verkeer. Om de Belg te motiveren een milieuvriendelijke wagen aan te schaffen, keert de Federale Overheid kortingen op factuur uit voor wagens met een geringe CO2-uitstoot. Een paar cijfers: zo geeft een wagen met maximaal 115 gram CO2 per km, een korting op de factuur van 3%. Wie een wagen met een CO2-uitstoot lager dan 105 gram per kilometer verkiest, wordt zelfs beloond met een korting van 15%.

Opvallend is dat het aantal wagens dat recht geeft op de korting sterk toeneemt. Van september 2008 tot september 2009 spreken we over een toename van maar liefst 74%. Een duidelijk bewijs dat ook de autobouwers het milieu steeds nauwer ter harte nemen.

De vernieuwde gids heeft een elektronisch broertje: de website www.energievreters.be/auto. Deze site biedt net als de papieren versie tal van info over het rijgedrag, het verbruik, brandstof, de CO2-uitstoot, de leefmilieuaspecten en diets meer. Maar bovenal bevat deze site een handige rekenmodule die iedereen toelaat zijn eigen verbruik en CO2-uitstoot te berekenen in functie van rijstijl, afgelegde kilometers, parcours enz.

De gids is gratis te verkrijgen bij elke concessiehouder en importeur. De surfers kunnen de gids raadplegen, downloaden of bestellen op www.energievreters.be/auto. De gids kan ook telefonisch aangevraagd worden bij het infoloket van de federale overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu op het nummer 02/524.95.26.

Bijkomende info: