Port of Rotterdam

Nieuw ankergebebied op Noordzee

26-11-2009

Door aanhoudende drukte van zeeschepen die voor anker gaan op de Noordzee in buurt van de Rotterdamse haven, heeft Rijkswaterstaat een nieuw ankergebied aangewezen. Het betreft ankerplaats 6, ruim 15 kilometer ten noordwesten van Scheveningen. Het ligt langs de vaarroute naar Scandinavië en de Baltische staten. Ankerplaats 6 biedt ruimte aan ongeveer vijftien schepen.

Het afgelopen jaar nam de populariteit van de ankerplaatsen op de Noordzee aanzienlijk toe. Veel tankers liggen hier voor anker te wachten op orders of uit speculatieve overwegingen ('on spec'). In het aanloopgebied voor de Rotterdamse haven verblijven de meeste olietankers niet langer dan enkele dagen op de ankerplaatsen. Elders op de Noordzee - bijvoorbeeld voor de kust van Southworld (bij Norwich) - liggen tankers wel maanden voor anker.

Ankerplaatsen
Een ankerplaats is een aanbevolen ligplaats op zee waar schepen voor anker mogen. Het is een met coördinaten begrensd gebied op een zeekaart. Het aanloopgebied van de Rotterdamse haven reikt tot 57 kilometer voor de kust. Daar begint de Eurogeul. De Eurogeul en aansluitend de Maasgeul vormen samen de vaargeul in de Noordzee met een gegarandeerde diepte van eerst 25,4 meter en later 24,3 meter. Ten noorden en zuiden van de geul zijn ankerplaatsen aangewezen. Een aparte ankerplaats is reeds gereserveerd voor gastankers. Deze schepen worden pas op zijn vroegst verwacht in 2011. Tegenover ankerplaats 6 - aan de andere kant van de vaarroute naar de Baltische staten - ligt ankerplaats 5b vooralsnog gereserveerd. Op dit moment staat deze ankerplaats ter discussie vanwege het eventuele windturbinepark in de Noordzee.

Meer informatie:
Feiten en cijfers Havenbedrijf Rotterdam N.V. en de Rotterdamse haven


----------

© Havenbedrijf Rotterdam N.V.