Ingezonden persbericht



---



Ontdek de tijden van de Gouden Eeuw, de VOC en de Zwarte dood. The Dungeon komt met 'Historisch' Amsterdam Tour

Amsterdam, november 2009 - Op zoek naar een leuk familie-uitje in de kerstvakantie? Ga op historie tour door Amsterdam. Breng een bezoek aan het Amsterdams Historisch Museum. Een multimedia museum dat de geschiedenis van Amsterdam vertelt, van de Middeleeuwen tot de Gouden Eeuw en het 19de Eeuwse leven in de volksbuurt de Jordaan. Stap vervolgens aan boord van het VOC schip 'De Amsterdam', een levensgrote replica (het origineel strandde in 1749) van het schip waarmee de grootste Nederlandse handelsvereniging de VOC naar het Verre Oosten voer. Sluit deze Historisch Amsterdam Tour af met een bezoek aan The Amsterdam Dungeon, dankzij de acteurs, het decor, de speciale effecten en de geuren wordt historie hier werkelijkheid.

Gouden Eeuw

Amsterdam. Ooit een kleine nederzetting aan de Amstel. Later het centrum van de zeventiende-eeuwse wereldhandel. In het Amsterdams Historisch Museum wordt het meeslepende verhaal van de groei en bloei van Amsterdam verteld. Maak een boeiende ontdekkingsreis langs zeven eeuwen stadsgeschiedenis. Wat te denken van de 17de eeuw, in Nederland ook wel de Gouden Eeuw genoemd omdat ons land in deze periode een van de rijkste en machtigste landen was. Dit kwam met name door de snel groeiende handel. De Verenigde Oostindische Compagnie (VOC), opgericht in 1602, was de grootste handels- en transportonderneming ter wereld. Door de groeiende welvaart kwam ook de cultuur tot grote bloei. Veel schilders die werkzaam waren in de Gouden Eeuw zijn tegenwoordig wereldberoemd, onder wie Rembrandt van Rijn, Johannes Vermeer en Jan Steen.

Alle hens aan dek
De VOC-schepen zoals de 'Amsterdam' voeren naar het Verre Oosten. De heenreis duurde zo'n acht maanden, de reis terug was een maand korter. Naar Azië vervoerden Oostindiëvaarders bouwstenen en kanonnen voor de diverse VOC-kantoren en forten. En natuurlijk ook voedsel, drank en kleding voor de zeelieden en VOC-soldaten aan boord. Zilver en goud in munten gingen mee om Oosterse waren in te kopen. De omstandigheden aan boord van een VOC schip waren bijzonder slecht, matrozen werden slecht betaald en moesten zwaar werk uitvoeren aan boord. Bijna 2/3 van de uitgevaren matrozen kwam niet meer terug, ziekte was meestal de oorzaak. Scheurbuik was de meeste voorkomende ziekte aan boord van schepen, dit werd veroorzaakt door een tekort aan vitamine C. Maar ook de Pestepidemie begon aan boord van schepen doordat de zwarte scheepsratten vlooien met de pestbacterie meedroegen uit de met pest besmette landen.

Alles komt tot leven in the Dungeon
Zijn de kinderen al onder de indruk van deze geschiedenis verhalen in het Amsterdam Historisch Museum en van het VOC Schip? Sluit deze dag dan af met een bezoek aan The Amsterdam Dungeon waar professionele acteurs de geschiedenis van Amsterdam, zonder de bezoekers met een vinger aan te raken, op een grappige, educatieve en soms enge of morbide manier tot leven brengen. Het decor, de speciale effecten en de geuren maken het tot een interactieve beleving. Stap aan boord van het VOC schip, waar de bommen je om de oren vliegen. Bezoek het atelier van één van de grote meesters uit de Gouden Eeuw: Rembrandt van Rijn, en zie met eigen ogen hoe de Zwarte Dood (de Pest) in de 17de Eeuw toesloeg in Amsterdam.

Speciaal tijdens de kerstvakantie krijgen bezoekers met een entreebewijs van Het Amsterdams Historisch Museum of het VOC Schip diezelfde dag 5 euro korting p.p. op de entree bij The Amsterdam Dungeon. Deze actie is geldig van zaterdag 19 december tot zaterdag 2 januari 2010.

The Amsterdam Dungeon biedt bezoekers een kijkje in de duistere geschiedenis van Amsterdam. Met professionele acteurs, special effects en prachtige decors is dit een unieke ervaring. Leer op een leuke, interactieve en soms griezelige manier over de geschiedenis van Nederland. Alles in The Amsterdam Dungeon is gebaseerd op historische feiten, zo wordt er o.a. verteld over de minnares van Rembrandt, de VOC en de Pest. The Amsterdam Dungeon is dé must-see attractie van Nederland! The Dungeon valt onder Merlin Entertainment Group met attracties over de hele wereld, zoals London Eye, Madame Tussauds en Warwick Castle. Zie voor meer informatie www.thedungeons.com.