Gemeente Heumen

Uit de raad van 26 november

Na de vaststelling van de agenda maakten drie burgers gebruik van het inspreekrecht. De heer Lock uitte zijn bezorgdheid over de voorgestelde woningbouw, terwijl volgens hem al krimp zichtbaar is. De heer Van Benthum vroeg aandacht voor betaalbare woningen voor starters en senioren. Ook de heer Festen, voorzitter van de KBO Malden, was het eens met Van Benthum en vroeg de raad aandacht en besluitvaardigheid in deze.
Van de raadsleden sprak mevrouw Van Merode (VVD) haar bezorgdheid uit over de schets van de Keersluis zoals die er nu lag: bijna geen groenstrook erlangs, alleen een klein drassig stukje in de punt dat een broeiplek voor insecten en gevaar kan worden en het hondenpoepveldje misschien laat verdwijnen.

woningbouw
Hierna stond op de agenda het woningbouwprogramma 2010-2020. Aan het begin van de raadsvergadering waren hierover al amendementen ingediend door DGH, VVD, CDA en PvdA/GroenLinks. Schuurman van PvdA/GroenLinks trok het oorspronkelijke amendement van zijn fractie in en stelde een nieuw amendement voor samen met de VVD, die ook haar oorspronkelijke amendement introk. PvdA/GroenLinks en VVD willen bouwen voor de groepen die het meeste behoefte hebben aan woningen: jongeren en senioren. De PvdA/GroenLinks en de VVD willen bij herstructureringslocaties geen openbaar groen opofferen en maximaal 75 % van het huidige bouwoppervlakte terug bouwen. Democraten Gemeente Heumen (DGH) stelde via een amendement voor om het woningprogramma nu niet vast te stellen, maar het college eerst een ontwikkelingsplan per dorp op te stellen en daarbij rekening te houden met de bestaande identiteit, gewenste woningbouw en kwaliteit.
Dhr. Smeets (VVD) zag niet veel verschil in het gezamenlijke amendement van zijn fractie en PvdA/GroenLinks en het amendement van het CDA. Het CDA wil bouwen naar behoefte, de kwaliteit leidend laten zijn en de indicatieve aantallen woningen geheel los laten. Van Wijk (CDA) stelde voor per jaar de behoefte van de woningzoekende vast te stellen. Grol (PvdA/GroenLinks) zei dat de wachttijd voor starters bij woningcorporatie Oosterpoort nu al 7 jaar is en het lijkt hem dan ook wijs om met het woningbouwprogramma door te gaan en elke twee jaar het woningbouwprogramma te evalueren op demografische ontwikkelingen en woningbehoefte.
Lamers van Samen Verder is het niet eens met de massaliteit van het aantal woningen. Positief staat hij tegenover het opplussen van woningen. Voor het dorp Nederasselt ziet hij het liefst de komende jaren een toename van 50 woningen.
Namens het college zei wethouder Van den Berg dat er geen verschil van mening over het beleid is, maar over de manier van uitvoering. Fasering en flexibilisering is wat het college voorstelt. Het dorp Heumen als overlooplocatie kan wat het college betreft uit het woningbouwprogramma. Iedereen die een woning zoekt kan ook terecht in de andere dorpen.
Het woningbouwprogramma werd aangenomen met inachtneming van de wijzigingen van het gezamenlijke amendement van PvdA/GroenLinks en de VVD. De amendementen van DGH en CDA werden verworpen. De Structuurvisie Malden werd vervolgens vastgesteld met inachtneming van de wijzigingen die het gevolg zijn van de vaststelling van het woningbouwprogramma. Twee aanvankelijke amendementen van DGH, CDA en Samen Verder werden ingetrokken.

kanaalzone
Bij het agendapunt Kredietvoorstel ontwikkeling woningbouw Kanaalzone werden twee amendementen ingediend door DGH en CDA. Dat van het CDA om geen geld aan onderzoek te besteden werd verworpen. Het kredietvoorstel werd aangenomen met toevoeging van het amendement van DGH. Hierin staat onder andere dat ook de mogelijke verplaatsing van industrieterrein Ambachtsweg wordt onderzocht. Daarover zei wethouder Van Veluw dat deze verplaatsing mogelijk pas op de lange termijn kan spelen.
Verder werden aangenomen de vijf verordeningen Wet investering in jongeren en de bestuursrapportage over het derde kwartaal 2009 met toevoeging van een amendement van PvdA/GroenLinks en VVD. Daarin wordt gevraagd de liquidatiebijdrage IZA voor 40% ( 48.000) in een bestemmingsreserve voor personeelsaangelegenheden te storten en de overige 60% ( 71.000) toe te voegen aan de algemene reserve.

vennen
Aan de agenda werd een motie van DGH en PvdA/GroenLinks toegevoegd waarin wordt bepleit een aanlegvergunning voor de uitvoering van het Gebiedsplan Hatertse en Overasseltse Vennen te weigeren. Na een waarschuwing van wethouder Van Veluw dat dat juridisch niet kan werd de motie gewijzigd. Het college wordt nu gevraagd er alles aan te doen om mogelijke schades te monitoren en bewoners goed op de hoogte te houden. Wethouder van Veluw zei hier al volop mee bezig te zijn.

Klik hieronder voor de concept-besluitenlijst.
Concept-besluitenlijst raadsvergadering 26 november 2009 download