Kwaliteit en kunst ontmoeten elkaar op jubileumcongres CBO


26 november 2009 in het CineMec in Ede

UTRECHT, 20091026 -- Om de kwaliteit van de zorg op een steeds hoger niveau te tillen, is de afgelopen decennia veel energie gestopt in het inrichten van kwaliteitssystemen. Richtlijnen, indicatoren, verbeterprojecten, toetsing, accreditatie zijn allen onderwerpen die hiermee samenhangen. Echter, steeds vaker blijkt dit niet voldoende is om optimale kwaliteit te realiseren. De heersende cultuur, de houding van de mensen is doorslaggevend hoe er wordt gewerkt en dus voor de uiteindelijke kwaliteit in de zorg. De echte uitdaging is daarom te zoeken naar evenwicht tussen de zachte en de harde kant van kwaliteit; de kunst van het balanceren tussen cultuur en structuur.

Op die kunst van kwaliteitszorg wordt dieper ingegaan tijdens het Kwaliteitsfestival dat op donderdag 26 november in het CineMec in Ede wordt gehouden. Dit congres wordt georganiseerd vanwege het dertigjarig bestaan van het Kwaliteitsinstituut voor de gezondheidszorg CBO.

Het congres, waarbij kwaliteit en kunst elkaar ontmoeten, is georganiseerd rondom vier thema's: de patiënt als hoofdrolspeler, de organisatie als podium, de zorgprofessional als regisseur en de zorgverzekeraar als producent.

De patiënt is de hoofdrolspeler in de gezondheidszorg. Dit is het unieke individu waar de zorg letterlijk om draait. Maar waar staat die patiënt? Staat deze aan het roer? En wie heeft eigenlijk de regie in de zorg....of zou hem moeten hebben? Moet die regie bij de zorgprofessional of bij de patiënt liggen of misschien wel bij beiden? Kortom, allerlei interessante vragen waar tijdens het festival aandacht voor is.

Ook wordt dieper ingegaan op de rol van zorgorganisaties in het faciliteren van kwaliteitszorg en het vinden van de balans tussen cultuur en structuur. Hoe richten zij daar een geschikt podium voor in met aandacht voor een continue verbetercultuur? Tot slot staat tijdens interessante debatten de rol van de zorgverzekeraar centraal als producent bij het vinden van de balans tussen de harde en zachte kanten van kwaliteit.

Kortom, alle ingrediënten voor een interessante en leerzame dag zijn aanwezig, Sprekers van binnen en buiten de zorg zullen samen met u inhoud en cultuur mengen tot een inspirerend palet van kwaliteitszorg. Iedereen die geïnteresseerd is in kwaliteitszorg is van harte welkom. Het volledige programma vindt u op www.kwaliteitsfestival.nl.

Het Kwaliteitsfestival wordt georganiseerd door het CBO, NVKZ en Kluwer en wordt mede mogelijk gemaakt door Astra Zeneca, Icit, UVIT, VitaValley en ZonMw.

Meer informatie vindt u op www.kwaliteitsfestival.nl. Via deze website kunt u zich ook aanmelden.