NCRV


NCRV Dokument Het water komt

Donderdag 26 november 2009

14.30 uur, Nederland 2

Frans Bromet op de vlucht voor het wassende water

Op vrijdag 18 januari 2007, werd Nederland getroffen door de zwaarste storm in vijf jaar. In slechts 36 uur viel maar liefst 50 tot 60 mm neerslag, bijna net zo veel als normaal in een maand. Aan de kust stond geruime tijd windkracht 10. De NCRV zendt tijdens het IDFA de documentaire Het water komt van Frans Bromet uit, waarin de strijd tegen het water centraal staat.

Al veertig jaar woont documentairemaker Frans Bromet met zijn vrouw Anita in het Noord-Hollandse Ilpendam, een rustiek dorpje in de waterrijke gemeente Waterland. Hier is ook zijn productiebedrijf Bromet & dochters gevestigd. De kinderen van Bromet zijn er geboren en getogen en ook zijn vijf kleinkinderen groeien hier op. Voor Frans is het leven in de Purmerringvaart een idylle die werkelijkheid is geworden.

De berichten in de pers over klimaatverandering en rampscenarioâs verontrusten hem. Deskundigen melden dat de dijken aan de Nederlandse kust niet bestand zijn tegen de stijgende zeespiegel. Bijna een kwart van alle waterkeringen die Nederland direct beschermen tegen overstromingen vanuit de Noordzee, de grote rivieren en het IJsselmeer en Markermeer, is niet in orde, aldus minister Peijs van Verkeer en Waterstaat in een brief aan de Tweede Kamer. Alleen op de hoger gelegen zandvlakten op de Veluwe en de Achterhoek zouden bewoners in de toekomst nog veilig zijn voor het wassende water. Het waterrijke Ilpendam, waar Bromet met zo veel plezier woont, dreigt te verdwijnen onder de zee.

Deskundigen zijn het griezelig eens over de ramp die Nederland te wachten staat, maar ze zijn het oneens over de termijn waarop de ramp zich gaat voltrekken. Sommige spreken over een termijn van 50 jaar, anderen hebben het over een termijn van 5 tot 10 jaar. Hoe het ook zij, de berichten boezemen Frans angst in. Hij vraagt zich af of het niet beter is om Ilpendam achter zich te laten en met zijn hele familie en bedrijf elders in Nederland te gaan wonen. Want nu kunnen ze de eventuele waardevermindering van hun panden nog voor zijn. In NCRV Dokument Het water komt gaat Frans met zijn camera op pad en verzamelt bij klimaatdeskundigen, waterschappen en andere deskundigen zoveel mogelijk informatie. De familie Bromet gaat via de makelaar op zoek naar een toekomstig droog onderkomen op de hooggelegen Drentse heide. Maar de kinderen van Bromet willen hun geboortegrond helemaal niet verlaten en de deskundigen spreken elkaar tegen. Het wordt voor de familie niet eenvoudig een gezamenlijk besluit te nemen.

NCRV Dokument Het water komt is geproduceerd door Bromet & Dochters in opdracht van de NCRV en werd eerder uitgezonden in 2008.