NCRV


Indringende verhalen in DNA Onbekend

Donderdag 26 november
20.30 uur, Nederland 1

In het NCRV-programma DNA Onbekend staan familiegeheimen, en de ontrafeling hiervan, door DNA-onderzoek centraal. Is mijn vader eigenlijk wel mijn echte vader? Zijn mijn broers wel echt mijn familie? Grote twijfels en onbeantwoorde vragen over familiebanden laten diepe sporen na in het leven van de mensen. Want leven in het ongewisse, of het nu gaat om oorlogskinderen, adoptiezaken of het vermoeden voortgekomen te zijn uit overspel, veroorzaakt veel verdriet. Caroline Tensen wil in DNA Onbekend mensen helpen om voor eens en altijd een eind te maken aan een leven vol onduidelijkheden en ontkenningen.

In de vierde aflevering van DNA Onbekend het verhaal van Diana. Zij is de jongste van drie dochters. Diana is er echter niet zo zeker van dat haar vader haar biologische vader is. Als ze gaat trouwen, ontdekt ze namelijk dat haar geboorte niet is aangegeven door haar vader, maar door haar oma. Wanneer ze haar vader hiermee confronteert, reageert hij boos. Hij wil er niet over praten. Daarbij vindt Diana dat ze totaal niet op haar twee zussen lijkt. Omdat haar beide ouders zijn overleden, kan ze dit niet meer aan hen vragen. Diana wil graag het verleden laten rusten, maar dat kan pas als de onderste steen boven is. Alleen DNA-onderzoek kan onomstotelijk bewijs leveren.

Verder het ongelofelijke verhaal van de 61-jarige Nel. Voordat haar zus Miep overlijdt in 1996, ontvangt Nel een telefoontje van haar waarin ze zegt dat ze een groot geheim moet delen. Dan krijgt Miep een hartaanval en ze neemt het grote geheim mee haar graf in. Maar Nel denkt te weten wat ze wilde vertellen. Miep zou niet haar zus zijn, maar haar moeder! Er zijn echter nauwelijks manieren om dit bevestigd te krijgen en voor Nel lopen alle sporen naar het verleden dood. Met een reguliere DNA-test kan niet worden aangetoond of haar zus inderdaad haar moeder was. Maar Nel heeft twee haren en sieraden bewaard die mogelijk voor opheldering kunnen zorgen. Door middel van forensisch DNA-onderzoek wordt geprobeerd om het ware verhaal over haar afkomst te achterhalen.