Topmuzikanten zingen Remco Campert tijdens Poetracks


NIJMEGEN, 20091005 -- Graag attenderen wij u op een nieuwe editie van Poetracks: de formule van Literair Productiehuis Wintertuin waarbij topmuzikanten een gedicht van een literair zwaargewicht bewerken tot een popsong. Giovanca, Leine, Peter te Bos en John Cameron (Claw Boys Claw), Tom Pintens, Awkward I, Macronizm en Mark Lotterman bewerkten ieder op eigen wijze het gedicht `Jongeling (2)' van Remco Campert, over `het meisje dat mee moet', over feestjes en de weg er naar toe. Op donderdag 26 november brengen zij dit ten gehore tijdens de première van Poetracks in Doornroosje in Nijmegen. Campert zelf, de literaire grootmeester die onlangs zijn 80ste verjaardag vierde, zal de avond openen met een voordracht.

Het belooft een bijzondere vijfde editie te worden, met prachtige nieuwe liedjes van topmuzikanten waar we de komende tijd nog veel van gaan horen:

* Zangeres Giovanca was jaren achtergrondzangeres bij artiesten als Wouter Hamel, Typhoon en Benny Sings. Op haar debuutalbum Subway Silence zijn naar eigen zeggen invloeden te horen van pop, soul, jazz, motown en hiphop. Platomania: "dit is een debuutplaat waar je alleen maar van kunt dromen."

* Singer-songwriter Leine (Marjoleine Reitsma) won niet alleen twee keer de Grote Prijs van Nederland, maar speelde ook onder andere op Oerol, Festival aan de Werf en North Sea Jazz. In 2008 bracht ze haar tweede cd Truth be told uit. Haar album kreeg lovende recensies: "een veelzijdig album dat in sfeer varieert van romantisch via vrolijk en zwoel tot venijnig" (AD).

* De Amsterdamse gitaarband Claw Boys Claw, met zanger, muzikant en grafisch ontwerper Peter te Bos en gitarist John Cameron timmert al sinds 1983 aan de weg. De garagerock met invloeden van psychedelica, acid-punk en rock & roll ontwikkelde zich gaandeweg meer tot `melodieuze moerasrock'.

* Tom Pintens was voorheen gitarist bij Zita Swoon en Think of One. Tegenwoordig maakt de Vlaming prachtige Nederlandstalige platen. Dit jaar verscheen de buitengewoon goed ontvangen cd `Winter maakt ons vrolijk'. Pintens stond in het voorprogramma van Spinvis en was producer van het debuutalbum van Roosbeef.

* Awkward I, artiestennaam van Djurre de Haan, is singer-songwriter en bassist van Alamo Race Track. Hij maakt zachte, melodieuze liedjes die melancholisch en luchtig tegelijk zijn. Zijn debuutalbum `I really should whisper' verschijnt binnenkort bij Excelsior Recordings, platenlabel van onder meer De Staat, Spinvis en Triggerfinger.
.
* Rapper Macronizm noemt zichzelf "Extravert en ingetogen. Vrolijk en melancholisch. Een paradox op zichzelf." Wij noemen het indie-hiphop van het beste soort. Flow, skills en rhymes zijn in evenwicht met humor, improvisatie en welbespraaktheid. In 2007 kwam zijn debuutalbum Alternaïef uit met bijdragen van onder andere Marco Roelofs van de Heideroosjes.

* Mark Lotterman is een veelbelovende Rotterdamse singer-songwriter. Dit jaar verscheen zijn tweede album `Better things to do' die lovende recensies opleverde. 3voor12: "De verknipte liefdesbaby van Tom Waits en Nick Cave blijkt een terechte." Kindamusic: "Lotterman overtuigt. `Better Things To Do' maakt vroeg of laat een verpletterende indruk." Lotterman was eerder bandlid van Bomb-Shelter, werkte samen met Simon Vinkenoog en speelde op grote festivals.

Radiohit
De Poetracks-editie van vorig jaar, met een gedicht van Hugo Claus, leverde recent onder meer de Belgische radiohit `Envoi' op van Absynthe Minded. Zanger Bert Ostyn vertaalde vorig jaar op verzoek poëzie van Hugo Claus. Ook Torre Florim (De Staat), Miss Montreal, Anneke van Giersbergen (Aqua de Annique, The Gathering), Maurits Westerik (GEM), Fuck the Writer en Jeroen Zijlstra leverden een eerbetoon aan de Vlaamse grootmeester.

Humo over Envoi: "De nieuwe single 'Envoi' is zonder meer een pareltje. Hulde!". Ostyn zelf: "'Envoi' van Hugo Claus leende zich echt tot vertalen, en het paste echt bij de manier waarop ik teksten schrijf. Die tekst van Claus is absoluut fantastisch: hij gaat eigenlijk over de Muze, over zijn woorden... Ik wou dat ik hem zelf geschreven had, want ik herken mezelf er sterk in. Soms vind ik het zelfs een beetje raar om dat nummer een ode aan Hugo Claus te noemen: 't is heel duidelijk dat de tekst van hem is, maar live voelt het toch helemaal aan als een Absynthe Minded-product."

Poetracks-cd
Hoogtepunten van de eerste drie edities van Poetracks - in 2005, 2006 en 2007, werden verenigd op een Poetracks-cd. Hierop staan bewerkingen van gedichten van De Grote 3 - Mulisch, Reve en Hermans, door onder meer Ellen ten Damme, Lucky Fonz III, Bob Fosko, Roos Rebergen (Roosbeef), Tjeerd Bomhof (Voicst), Anne Soldaat, Henk Hofstede (de Nits) en Pien Feith. Geluidsfragmenten van voorgaande Poetracks-edities zijn te beluisteren op www.wintertuin.nl/?page_id=8.

Wintertuinfestival
Poetracks is een productie van de Wintertuin, het eerste Nederlandse literaire productiehuis. De première van de nieuwe Poetracks is een onderdeel van het Wintertuinfestival, dat van 25 tot en met 29 november plaatsvindt in Nijmegen. Het festival gaat in ruim 25 programma's, colleges, voorstellingen en masterclasses in op het thema `Vrij zwemmen', over de spanning tussen de vrijheid van het spel en de beperking van de regels. Met: Kader Abdolah, Hugo Brandt Corstius, Paulien Cornelisse, Mark Boog, Menno Wigman, DJ-duo De Rotjes (Roos Rebergen & Lucky Fonz III), Meindert Talma, F. Starik en Jan Kuitenbrouwer en vele anderen.

POETRACKS REMCO CAMPERT
DATUM: DONDERDAG 26 NOVEMBER
ZAAL OPEN: 20:30 UUR
AANVANG: 21:00 UUR
PRIJS VOORVERKOOP: ¤ 8
PRIJS AAN DE DEUR: ¤ 10 / ¤ 8 met cjp-korting
LOCATIE: DOORNROOSJE, GROENEWOUDSEWEG 322, NIJMEGEN
VOORVERKOOP: DOORNROOSJE.NL

www.wintertuin.nl





Ingezonden persbericht