Dierenhulp zonder Grenzen verzorgt noodtransport naar Italië


VALTHERMOND, 20091119 -- Drie medewerkers van de Stichting Dierenhulp zonder Grenzen vertrekken donderdag 26 november naar L'Aquila om goederen en voer te brengen naar dieren die in april het slachtoffer werden van een aardbeving.

De streek L'Aquila (100 km ten oosten van Rome) werd zwaar getroffen door een aardbeving. Zo'n 50.000 mensen raakten dakloos. Een groot aantal huisdieren bleef zonder thuis of baas achter. Veel honden zaten weken op het puin van hun huis in de hoop dat iemand van de familie terug zou keren.

Veel dieren zijn ook achtergelaten toen een deel van de bevolking zich maanden later vestigde aan de kust. Ongeveer 70% van de bevolking zit in een hotel, houten zomerhuisjes of elders bij familie. Er zijn inmiddels huizen opgeleverd, maar voor slechts weinig families. Deze huizen zijn geschonken door het rode kruis vanuit Trente in Noord Italië. Houten huizen worden momenteel gebouwd, men gaat ervan uit dat deze in december af zullen zijn. Nog steeds wonen mensen in tenten in het getroffen gebied. Veel honden komen al richting de keukens van het tentenkamp. Het blijft een enorm probleem, zoveel honden zijn achtergelaten.

In het enige asiel in L'Aquila worden dagelijks 400 honden worden verzorgd. Daarnaast heeft het asiel de zorg voor de dieren die als gevolg van de aardbeving ontheemd zijn geraakt, maar ook voor de duizenden zwerfdieren die in dit gebied leven. Deze honden en katten worden dagelijks gevoerd. In Italië worden ieder jaar ca. 200.000 katten en 150.000 honden in de steek gelaten door hun baasje. Van de gekochte en/of geadopteerde honden en katten zullen 25% opnieuw in de steek worden gelaten. Het aantal zwerfdieren in Italië wordt momenteel geschat op ongeveer 850.000 honden en 1.290.662 katten. Ongeveer 35 % van de Italiaanse bevolking is in het bezit van een hond of kat. In Abruzzo, de provincie waarin L'aquila ligt, wordt het aantal honden welke een eigenaar heeft, geschat op 105.870, het aantal zwerfhonden op ongeveer 42.710. Gemiddeld wordt iedere 3 minuten in Italië een dier in de steek gelaten.

De stichting Dierenhulp zonder Grenzen besloot al snel te gaan helpen. De voorbereidingen werden gestart, geld werd ingezameld om medicatie en voer te kunnen kopen. Ook werd een wandeling georganiseerd, deze vindt plaats op 22 november in Zeewolde en mede door strandpaviljoen "De Jutter" kon dit gerealiseerd worden. De voorbereidingen voor het noodtransport zijn nog in volle gang, goederen worden uitgezocht en ingepakt. Door weersomstandigheden moeten i.v.m. de veiligheid van de chauffeurs extra maatregelen genomen worden, Fa. Bandenmaat uit "s Gravenland heeft zich borg gesteld voor winterbanden en sneeuwkettingen, deze zullen waarschijnlijk wel nodig zijn. Eind oktober is nog een naschok gevoeld in het gebied, 3.5 op de Schaal van Richter. De vrijwilligers in L'Aguila rekenen op de beloofde hulp van de stichting, en voor de winter echt invalt zullen de goederen op de juiste plek moeten komen. Helaas zullen door de koude veel oudere en/of zieke honden de winter niet overleven. Ondanks de zorg van de vrijwilligers die dekens en stro neerleggen, kleine verwarmingen neerzetten die warme lucht blazen in zg. degenzas, dit zijn ruimtes waar honden worden opgenomen in geval van nood.

Op de website www.dierenhulpzondergrenzen.com kunt u meer lezen over deze actie en wordt u op de hoogte gehouden van het verloop van het transport.





Ingezonden persbericht