Start Innovatiesnelweg: versnellen van innovaties in de bouwkolom


AMSTERDAM, 20091124 -- Tijdens het congres `De CO2-neutrale stad' op 26 november 2009 vindt de officiële start van het project Innovatiesnelweg plaats. Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord, Provincie Noord-Holland en het CO2-Servicepunt willen in samenwerking met marktpartijen uit de bouwsector en kennisinstellingen een platform creëren. Hier kunnen lokale en landelijke partijen gezamenlijk werken aan het versnellen van verduurzaming voor de gebouwen in Noord-Holland.

Eenderde van het jaarlijkse energiegebruik en de jaarlijkse landelijke CO2-emissie wordt gevormd door de fossiele energie die in de bebouwde omgeving wordt gebruikt voor het verwarmen, koelen, ventileren, verlichten en gebruik van gebouwen. Juist in de bouw blijken veel bedrijven erg terughoudend te zijn om duurzame en vernieuwende technieken te gebruiken.

Innovatie van nieuwe technieken versnellen
Het project Innovatiesnelweg wil partijen bij elkaar brengen, belangen bundelen, synergievoordelen halen uit activiteiten van verschillende partijen en waar nodig ondersteuning geven. Zo kan de maatschappelijke vraag, mede ingegeven door de overheid, en het aanbod vanuit de markt beter op elkaar worden afgestemd. Hierbij wordt samenwerking gezocht met ondernemers in Noord-Holland waarmee duurzame projecten gerealiseerd kunnen worden. Innovatiesnelweg wil de succesvolle toepassing van duurzame energietechnieken en de innovatie van nieuwe technieken versnellen door:
1 het creëren van de vraag naar en aanbod van duurzame energieproducten en innovatieve concepten;
2 het ontwikkelen en introduceren van nieuwe duurzame energieproducten;
3 het opzetten van een kennis- en ervaringsnetwerk voor de ondernemers in de bouwkolom en de hieraan gerelateerde onderwijsinstellingen;
4 het integreren van duurzaam bouwen in de bestaande opleidingen (hbo, mbo, lto);
5 het ontwikkelen van een kwaliteitslabel van innovatieve producten en concepten.

Toepassen van duurzame technieken
Omdat de bouw vooral een `doe'-sector is, ligt het accent van Innovatiesnelweg op de toepassing van bestaande en de ontwikkeling van nieuwe duurzame energietechnieken binnen bouwprojecten van de deelnemende organisaties in Noord-Holland. Bij de toepassing van de technieken worden de bedrijven begeleid door kennisinstellingen en experts. De kennis die hierbij wordt opgedaan wordt via het op te richten bedrijvennetwerk gedeeld. Omdat voor bedrijven vaak niet duidelijk is wat de kwaliteit van een product is, lopen zij liever geen risico en passen zij uitsluitend producten toe waar zij goede ervaring mee hebben. Dit belemmert de introductie van nieuwe duurzame energietechnieken. Daarom zal samen met de bedrijven een kwaliteitslabel voor duurzame energieproducten worden opgezet.

Kennis en ervaring met duurzame technieken
Het integreren van duurzaam bouwen in de bestaande opleidingen is ook een van de versnellingen die Innovatiesnelweg voor ogen heeft. Stages en afstudeeropdrachten vormen voor studenten een belangrijke route om kennis en ervaring op te doen met nieuwe duurzame energietechnieken, maar ook door aansluiting met het vakonderwijs te zoeken, wordt voorzien in het actueel houden van kennis direct op de bouwplaats. Daarnaast kunnen afstudeerprojecten een rol spelen bij het onderzoek naar de toepassing van nieuwe technologieën in de bouw, zodat ook concreet voorschot genomen kan worden op de nabije toekomst en de bouw zich bewust wordt van duurzaam bouwen door het in de praktijk te doen.

Innovatiesnelweg is mede gefinancierd met steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling van de Europese Commissie.

CO2-Servicepunt





CO2-Servicepunt