Nieuw aanbod, nieuwe ambities en nieuwe naam voor CSP


OEGSTGEEST, 20091126 -- Centrum Persoonlijkheidsstoornissen Jelgersma, dat is vanaf 25 november de nieuwe naam van het Centrum voor Specialistische Psychotherapie uit Oegstgeest. De naamsverandering heeft alles te maken met de nieuwe koers van het centrum. Belangrijkste speerpunten: kortere behandelingen en meer onderzoek.

Binnen Rivierduinen is het centrum al sinds jaar en dag dé specialistische derdelijnsvoorziening voor mensen met een ernstige persoonlijkheidstoornis. Maar goede zorg kan nooit goed genoeg zijn. De komende vier jaar wil Centrum Persoonlijkheidsstoornissen Jelgersma daarom uitgroeien tot een topklinisch centrum. Nog meer dan vroeger wil het een landelijke functie vervullen. Dat houdt in: excellente gespecialiseerde zorg leveren, ontwikkelen van innovatieve behandelprogramma's, collega's ondersteunen met second opinions bij ingewikkelde problematiek, psychiaters en psychologen opleiden, wetenschappelijk onderzoek doen naar de werkzame factoren van klinische psychotherapie, bijscholingsmiddagen organiseren, enzovoorts.

Inspiratiebron
Het centrum heeft hier het afgelopen jaar een mooie start mee gemaakt. Het aanbod is volledig aangepast en uitgebreid. Een mooi moment om onder een nieuwe naam verder te gaan. Directeur Behandelzaken en psychiater Maurits Nijs: "De naam CSP gaf onvoldoende weer wat wij eigenlijk doen. De behandeling voor persoonlijkheidsstoornissen omvat meer dan alleen maar psychotherapie. Bovendien gaan we nu verder dan behandelen, ook onderzoek is een belangrijke activiteit. Ook dat wilden we beter terug laten komen in de nieuwe naam." Psychiater Gerbrandus Jelgersma (1859-1942) bood daarvoor de inspiratie. Nijs: "Jelgersma was zeer begaan met het lot van zijn patiënten, was een geliefd docent, en toonde grote interesse in het ontstaan van psychiatrische ziektebeelden. Zijn hersenonderzoek gaf hem internationale bekendheid. En een leuk detail is natuurlijk dat Jelgersma werkte vanuit Oegstgeest, op de plek waar nu ons centrum is gevestigd. Een betere inspiratiebron kunnen we ons niet wensen."

Metamorfose
Bij een nieuwe naam hoort een nieuw logo. Omdat in het Oudgrieks yuxh "ziel en "vlinder" was heeft het centrum een vlinder als logo gekozen. Nijs: "Staat Jelgersma voor de traditie waarin wij ons willen plaatsen, dan staat de vlinder voor de veranderingen die we als centrum door willen maken. Wij willen excellente topzorg leveren vanuit een sfeer van betrokkenheid en geborgenheid. Niet alleen maar oppoetsen van prestatie-indicatoren maar het steeds weer verbeteren van de behandeling van persoonlijkheidstoornissen. Vernieuwen vanuit een zelfreflectieve houding. Dit is niet altijd een gemakkelijk proces, maar wel noodzakelijk. De metamorfose van rups tot vlinder is een lastige, moeizame worsteling, een wurmen uit de cocon, frêle vleugels die zich tegen de weerstand in ontvouwen, wachten tot de wind ze heeft gedroogd om dan naar de hemel te kunnen reiken. De vlinder is symbool van vrijheid en van schoonheid. Maar geen vrijheid en schoonheid zonder inspanning verkregen. Een vrijheid en schoonheid die na hard werken zich ontvouwt. Het is het moeizame proces dat onze patiënten moeten doormaken, en dat we met mededogen faciliteren maar steeds weer met kinderlijke en achtenswaardige verwondering blijven gadeslaan."

Symposium
De nieuwe naam en het nieuwe logo werden op 24 november, tijdens het landelijk symposium `Persoonlijkheidsstoornissen, de tweede en derde lijn verbonden', feestelijk in gebruik genomen. De maand november is geen toevallig keuze. Op 1 november was het precies 150 jaar geleden dat Jelgersma werd geboren. Het symposium wordt georganiseerd door de expertgroep Persoonlijkheidsproblematiek van Rivierduinen en het Centrum Persoonlijkheidsstoornissen Jelgersma.

Het Centrum Persoonlijkheidsstoornissen Jelgersma biedt intensieve behandeling in de setting van een therapeutische gemeenschap voor cliënten met persoonlijkheidsproblematiek die onvoldoende hebben kunnen profiteren van andere vormen van psychotherapie. Het centrum is er voor cliënten vanaf 18 jaar die teruggetrokken en eenzaam functioneren, voor cliënten met borderlineproblematiek en voor cliënten met ernstige neurotische problematiek zoals piekeren, negatief zelfbeeld, identiteitsvragen en gewetenskwesties. Het centrum behoort tot de topreferente derdelijnsvoorzieningen voor deze doelgroep in Nederland en heeft een bovenregionaal werkgebied.

Centrum Persoonlijkheidsstoornissen Jelgersma





Ingezonden persbericht