Ingezonden persbericht


Persbericht

THE DODOS, SIX ORGANS OF ADMITTANCE
FOTOGRAFIE EXPOSITIE, DISCUSSIES, INSTRUMENTENBOUW

OP LE GUESS WHO? 2009

The Dodos, Six Organs of Admittance, Audiotransparent en Gala Drop zijn de nieuwe namen die op de programma lijst van Le Guess Who? 2009 prijken. Naast muziek vormen popfotografie, discussies over popjournalistiek en workshops door instrumentenbouwer Yuri Landman een belangrijk onderdeel op het festival van 26 ­ 30 november. Kaarten voor Le Guesss Who? zijn te koop via www.leguesswho.com

The Dodos uit San Francisco weten als geen andere hedendaagse band een maximaal effect te bereiken met minimale middelen. Het instrumentarium van het trio bestaat uit gitaar, vibrafoon en heel veel percussie. Six Organs of Admittance is de grote muzikale droom van Ben Chasney, die telkens nieuwe muzikanten om hem heen verzamelt. Six Organs of Admittance is een van de weinige acts binnen het freakfolk-genre die dat vreemde etiket ook echt waar maken. Want de mix van drones, feedback, noise en folk die de band maakt is zonder meer 'far out', maar heeft tegelijkertijd genoeg roots in zich om een emotionele snaar te raken. Gala Drop is een collectief uit Portugal dat een spacey cocktail van dub, shoegaze en exotische Dance neerzet. Het Nederlandse Audiotransparent is melancholisch en toch lichtvoetig. Ze stonden in het voorprogramma van Tindersticks, Iron&Wine en Under Byen.

In de foto expositie 'Popfotografie anno 2009' tonen drie jonge fotografen: Annie Hoogendoorn (Utrecht), Nick Helderman(Groningen) en Shawn Brackbill (New York) hun visie op concertfotografie. Waarbij er meer fotojournalistieke raakvlakken zijn, dan concertfotografische. Waar concertfotografen voorheen concerten bezochten en fotografeerde wat er op het podium gebeurde, zonder persoonlijke klik met de band te maken, gaan zij met de band op tour en documenteren ze de band. Er wordt juist naar een persoonlijk moment gezocht.

Tijdens het festival worden er verschillende discussies en interviews georganiseerd in Plato, Utrecht. Verschillende bands zullen zich laten interviewen door professionele journalisten in de platenzaak aan de Voorstraat, maar er wordt ook pittig gedebatteerd over popjournalistiek anno nu en over de nieuwe kansen in de concertfotografie.

Tijdens project Le Guess Who? worden een 6-tal muzikanten uit verschillende muzikale disciplines uitgenodigd om 's middags met elkaar te repeteren en 's avonds een eenmalig optreden te geven. De sessieleider draagt zorg voor de muzikale context van de avond; Vorig jaar speelde Kyteman samen met Simon Angell (Patrick Watson), Erika Alexandersson (Loney, Dear) en Daniel Rose (C'mon & Kypski): http://www.youtube.com/watch?v=iZt0kzE3MDc

Instrumentenbouwer Yuri Landman geeft een workshop snaarinstrumenten bouwen tijdens Le Guess Who? Hij bouwt snaarinstrumenten die voornamelijk gebaseerd zijn op resonantie en boventonen voor bands als Liars, Blood Red Shoes, The Dodos, Sonic Youth, Jad Fair en vele anderen. Zijn instrumenten vormen een belangrijke onderdeel tijdens Project Le Guess Who?

Informatie in het kort:
Le Guess Who? 2009
26 ­ 30 november

Locaties: Tivoli, Tivoli de Helling, Ekko, SJU m.t.b.a.

Line-up tot nu toe:

donderdag 26 november
The Tragically Hip, A Place to Bury Strangers, Tweak Bird

vrijdag 27 november
Deer Tick, The Shaky Hands, Basia Bulat, Alexander Tucker, Six Organs of Admittance, Gala Drop, Audiotransparent

zaterdag 28 november
The Dodos, The Field, Wild Beasts, Crystal Fighters, Lightning Dust, Aids Wolf, TV Buddhas, Bibio, Birthday Suits, Aa

zondag 29 november
Patrick Watson and the Wooden Arm, Molina/Johnson, Wavves, Aa (Big A, Little a), Micah P. Hinson, William Fitzsimmons, Tony Dekker (Great Lake Swimmers)

maandag 30 november
Project Le Guess Who?

Kaarten te koop via www.leguesswho.com:
Le Guess Who? Festival passepartout ¤ 60,- alle artiesteen en locaties

Er zijn ook losse tickets te koop voor verschillende concerten, locaties en dagen. Check www.leguesswho.com voor meer informatie en online verkoop!

Bio's bands:

The DODOS
The Dodos uit San Francisco weten als geen andere hedendaagse band een maximaal effect te bereiken met minimale middelen. Het instrumentarium van het trio bestaat uit gitaar, vibrafoon en heel veel percussie. Daarmee maken ze energieke en aanstekelijke powerpop in de lijn van The Shins, met het psychedelische tintje van Animal Collective. Live wordt er flink gezweet en kun je je blik niet afhouden van percussionist Logan Kroeber, die het drumstel beestachtig en virtuoos toetakelt. Voor je het weet sta je keihard mee te stampen en te brullen in het publiek, met de meest onstuimige popliedjes van dit moment.

SIX ORGANIS OF ADMITTANCE
Six Organs of Admittance is een van de weinige acts binnen het freakfolk-genre die dat vreemde etiket ook echt waar maken. Want de mix van drones, feedback, noise en folk die de band maakt is zonder meer 'far out', maar heeft tegelijkertijd genoeg roots in zich om een emotionele snaar te raken. Six Organs of Admittance is feitelijk geen band, maar de grote muzikale droom van Ben Chasney, die telkens weer nieuwe muzikanten om zich heen verzamelt, en die er een enorme bedrijvigheid op nahoudt. Zozeer dat zijn discografie inmiddels 23 titels telt, allen gereleased sinds 1998, waarmee hij zowel bewondering als onbegrip geoogst heeft. Kluizenaarsmuziek van een magistrale grootsheid, voor liefhebbers van Castanets, Current 93 en Devendra Banhart.

GALA DROP
De Portugese muziekscene is er zo eentje waar we doorgaans weinig van horen en waar dan soms ineens een grote verrassing vandaan komt. Zoals Gala Drop, uit Lissabon, een neo-krautrockcollectief bestaande uit drie grote namen uit de Portugese indiescene, die de handen ineen hebben geslagen voor een spacey cocktail van dub, shoegaze en exotische dance. Laidback en druggy zetten zij de groove centraal, met behulp van twee synthesizers, drums en zang. Het resultaat klinkt trancey als !!!, tribal als Yeasayer en heeft de doe-het-zelf-charme van El Guincho en Panda Bear en de synthesizerliefde van Pivot. Voor iedereen die de geneugtes kent van de eindeloze groove, valt er veel te genieten van deze hallucinerende en onderzoekende muziek.




Ingezonden persbericht