Ingezonden persbericht


TILBURGS JIDDISCH FESTIVAL

26, 27, 28 EN 29 NOVEMBER

Muziekpodium PARADOX, TILBURG

Het Tilburgs Jiddisch Festival wil een blik werpen op de oorsprong van de Jiddische muziek en tegelijk het publiek laten kennismaken met de uitzonderlijk rijke en vruchtbare vruchten die als het ware aan de boom van Jesse zijn gegroeid sinds de herontdekking van de Jiddische muziek eind jaren 60 van de vorige eeuw.

In 2009 viert het festival zijn eerste lustrum en dat is reden om extra uit te pakken met een heel bijzonder, en ook enigszins feestelijke editie. In het programma vinden we grote namen uit binnen-en buitenland en tevens een paar bijzondere films.

Donderdag 26 Synagoge: 'HEY ALEPH ALEPH' ('ORDER FROM CHAOS'),

Een film van Ana Isabel Ordonez (LUX)

Vrijdag 27 Paradox:: DAVID KRAKAUER & KLEZMER MADNESS FEAT. SOCALLED (USA) + YORAM LACHISH & REMBRANDT FRERICHS TRIO (ISR / NL)

Zaterdag 28 Paradox: GEOFF BERNER TRIO (CA) + L'CHAIM (NL)

Zondag 29 Synagoge: SHURA LIPOVSKY (BE)

Paradox: 'BENYA KRIK' een film van Vladimir Vilnes + KASHA NASHA (NL)

Synagoge: Willem II Straat 20, tegenover Muziekpodium Paradox.

www.paradoxtilburg.nl

Donderdag 26 november:
'Order From Chaos' Nederlandse filmpremière, inleiding door Ana Isabel Ordonez, (Luxemburg)

Synagoge: aanvang 20.00 uur, zaal open 20.30 uur

Op donderdag 26 november begint de 4-daagse marathon in de Tilburgse Synagoge met de Europese première van "Order From Chaos'. De film zal worden ingeleid door de maakster Ana Isabel Ordonez, muzikaal bijgestaan door Michael Breukers op accordeon. "Order From Chaos" is een documentaire in zwart wit, waarin het verhaal verteld wordt van de verbazende reis van Albert Katzenberg, een van de weinige overlevenden van de Holocaust, op zoek naar zijn nieuwe thuis en identiteit. http://www.paradoxtilburg.nl/index.php?pid=8&aid=902

Vrijdag 27 november:
Yoram Lachish & Rembrandt Frerichs Trio / David Krakauer & Klezmer Madness feat. SoCALLED

Paradox, aanvang 20.30 uur, zaal open 20.00 uur

De tweede avond van het festival kent een droomprogramma. Deze wordt geopend door de Israëlische hobo speler Yoram Lachish & Rembrandt Frerichs Trio. Naast hobo speelt Yoram ook op de Engelse hoorn, de Tukse zurna en de Indiase hobo, de "Shenai". Het betreft een gloednieuw project met daarin samensmelting van de Joodse Sefardische muziek, Jiddische muziek en van hedendaagse Israëlische en Nederlandse componisten. Op dit moment zijn er ter wereld twee hoboïsten die met hun instrument het diepe induiken en zich op het improviseren toeleggen; Yoram Lachish is één van die twee... Het Rembrandt Frerichs Trio bestaat verder uit gerenommeerde Nederlands jazzmusici als Tony Overwater op contrabas, Vinsent Planjer - drums/ tombak Rembrandt Frerichs - piano

De andere groep op de openingsavond is een absolute topact en een droomnaam voor op de affiche: David Krakauer & Klezmer Madness feat. SoCALLED. Krakauer geldt als een van de grootste Jiddische muzikanten uit de Big Apple. Deze klassiek geschoolde virtuoos op de klarinet laat zijn instrument diep treurig klinken, dan weer bijtend, jubelend of extatisch. Topniveau! Als een van de supersterren van de klezmer is Paradox trots om wederom zo'n grootheid te mogen ontvangen. Het betreft het enige concert in Nederland. Zijn band Klezmer Madness bestaat verder uit fantastische musici waarvan er een aantal al eerder in Paradox stonden zoals accordeonist Will Holshouser en slagwerker Michael Sarin. Verder in Klezmer Madness: Sheryl Bailey (gitaar), bassisr Nicki Parrott en op sampler en beatbox: SoCalled. http://www.paradoxtilburg.nl/index.php?pid=8&aid=604&cat_id

Zaterdag 28 november
Geoff Berner Trio (Canada) / L'Chaim

Paradox, aanvang 20.30 uur, zaal open vanaf 20.00 uur

De zaterdagavond wordt geopend door het Geoff Berner Trio (Canada). Hij verovert ieders hart met zijn optreden vol (Joodse) humor en muziek. Geen gladde klezmermoppies, maar punky streetwiseklezmer die vol zelfspot zit en iedereen een spiegel voorhoudt. Kritische teksten en verhalen, gezongen met een rauwgerande stem. Geoff Berner doet dat op originele wijze, klezmer met een bite, bestaand uit inktzwart cynisme. Hij komt naar Paradox met een violist en een percussionist.

L'Chaim, L'Chaim (= Jiddisch voor proost!, op het leven) is begonnen als huisband van het Begijnhof te Delft in de zomer van 2006 en bestaat uit tien leden. Na slechts drie keer oefenen kreeg de band een uitnodiging voor een optreden, en sindsdien zijn er vele gevolgd. L'Chaim speelt voornamelijk traditionele klezmer en balkan muziek, maar steekt de laatste tijd zijn ook veel energie in het schrijven van eigen nummers en het ontwikkelen van een eigen sound. http://www.paradoxtilburg.nl/index.php?pid=8&aid=605&cat_id

Zondag 29 november
Shura Lipovsky / 'Benya Krik' (speelfilm) / Kasha Nasha

Synagoge/Paradox, aanvang 12.00 uur, Synagoge open om 11.30 uur

Op de afsluitende middag zijn er twee optredens en een filmvoorstelling. Het eerste concert van Shura Lipovsky vindt plaats in de Tilburgse synagoge. Shura Lipovsky is een alom bekend vertolkster van het Jiddische lied. Jiddische liedjes hebben in de wereldmuziek altijd een speciale plaats gehad. Dit rijke repertoire in de Oost-Europese Joodse taal - het Jiddish - vertelt over de geschiedenis, over ethische kwesties, over het leven met zijn kleine intieme en grote historische momenten.

Synagoge: 12.00 uur/13.00 uur

Aansluitend is er in Paradox de prachtige (cult) film: Benya Krik (1926) De film zal niet droogweg vertoond worden. Juist vanwege het bijzonder karakter zal een inleiding verzorgd worden door de Joods Russische Sandra Geller. In deze inleiding zal ze dieper ingaan op het bijzondere karakter van de inhoud van de film waarin Joodse humor botst met racisme, ook binnen de Joodse gemeenschap zelf. Zij zal muzikaal worden bijgestaan door de Tilburgse accordeonist/zanger Michael Breukers.

Paradox, 13.30 uur/15.30 uur

De middag wordt afgesloten met een optreden van Kasha Nasha. Deze band speelt een enerverende mix van balkanbeats, gipsy en klezmermuziek met sterke pop- en jazzinvloeden. Zij zullen het festival uitermate swingend met de turbo erop afsluiten.

Paradox, 16.00 uur/17.15 uur
http://www.paradoxtilburg.nl/index.php?pid=8&aid=605&cat_id

Voor de volledige programmering en tijden: www.paradoxtilburg.nl