Gemeente Boxtel


Middelbare scholieren uit Boxtel, Oisterwijk en Vught strijden om Wereldbeker

* 17-11-2009

Op donderdag 26 november strijden drie middelbare scholen om de wereldbeker in de raadszaal van het Boxtelse gemeentehuis. Leerlingen van het Jacob Roelandslyceum (Boxtel), 2College Durendael (Oisterwijk) en het Maurick College (Vught) kunnen de Wereldbeker winnen door de concurrenten af te troeven in een spannend spel over o.a. armoede, millenniumdoelen en duurzaamheid. COS Brabant organiseert deze scholierencompetitie, genaamd ?Watch your World?.

Link: http://www.boxtel.nl/nieuws.php

Cabaretier Léon van der Zanden leidt het levensgrote Triviant-spel. Aan de hand van vragen over armoede, ontwikkelingssamenwerking, de millenniumdoelen, eerlijke handel en duurzaamheid wordt de kennis en inzicht van de leerlingen getest. De leerlingen hebben zich een aantal weken op het lesmateriaal gestort dat speciaal hiervoor ontwikkeld is door COS Brabant. Daarnaast is elke deelnemende school voor Watch your World gekoppeld aan een particulier initiatief dat actief is in een ontwikkelingsland. Leerlingen krijgen zo een kijkje in de keuken van kleinschalige ontwikkelingssamenwerking. Bovendien kunnen zij prijzengeld winnen dat zij mogen schenken aan een van de projecten van ?hun? particuliere initiatief.

Particulier Initiatief
Duizenden Nederlandse burgers zetten zich op vrijwillige basis in voor projecten in ontwikkelingslanden. Binnen ?Watch your World? wordt hier ruim aandacht besteed door elke school te koppelen aan zo?n initiatief. Leerlingen van het Maurick College zetten zich in voor stichting Maipita. Zij stellen zich ten doel jonge (straat)kinderen uit Rama (Nicaragua) voedsel en educatie te bieden. Het 2College Durendael uit Oisterwijk gaat haar best doen voor werkgroep Casa do Guri die actief is in Brazilië en een sociaal-medisch centrum/kindertehuis in stand houden waardoor kinderen de opvoeding krijgen die ze verdienen en deel kunnen nemen aan onderwijs. De scholieren van het Boxtelse Jacob Roelandslyceum gaan strijden voor stichting Jalihal (India). Deze Liempdse stichting heeft als doel vrouwen in staat te stellen zelfstandig voor een hoger inkomen te zorgen.

De scholierencompetitie Watch your World is een regionale activiteit van de NCDO, geïnitieerd door COS Brabant, en mede mogelijk gemaakt door de provincie Noord Brabant, gemeente Boxtel, gemeente Vught en Stichting Oisterwijk Wereldwijd.