Ingezonden persbericht


Persbericht

Jong talent Jakimenko speelt Von Webers Eerste klarinetconcert bij het NNO - Magische Klanken

Groningen, 17 november 2009 - Het Noord Nederlands Orkest brengt op 26 november, 1 en 3 december een romantisch programma vol pakkende melodieën. Op het programma staat De Tovenaarsleerling van Paul Dukas, Von Webers Klarinetconcert nr. 1 en Dvoráks Symfonie nr. 7. Het NNO staat onder leiding van dirigent Dmitry Yablonsky. Solist is het jonge talent Anton Jakimenko.

Programma
Het concert begint met de spannende muziek die Paul Dukas schreef op basis van een ballade van Goethe. De Tovenaarsleerling is nog te lui om zijn eigen bad te vullen en laat een betoverde bezemsteel dit karweitje voor hem opknappen. Maar hoe de bezem te onttoveren zodra het water over de rand van het bad stroomt?

Componisten van de 19e eeuw waren verzot op het weemoedige timbre van de klarinet: romantische gevoelens laten zich er dankbaar mee tot uitdrukking brengen. Met zijn Eerste klarinetconcert is Carl Maria von Weber daar op virtuoze wijze in geslaagd. Dat virtuositeit en lyriek elkaar niet uit-, maar insluiten, daarvan levert Von Webers Eerste klarinetconcert het overtuigende bewijs. De jonge klarinettist Anton Jakimenko, die twee maal de eerste prijs won bij het Prinses Christina Concours, verleent hieraan zijn medewerking.

Na de pauze hoort het publiek Dvoráks Zevende symfonie. Het patriottisme van de Tsjechische plattelandsbevolking, maar ook het verdriet over de dood van zijn moeder bracht Antonín Dvorák samen in zijn Zevende symfonie, de ernstigste en meest gevoelige van al zijn symfonieën. De Zevende ontstond tussen december 1884 en maart het jaar daarna. Dvorák schreef het werk op verzoek van de Philharmonic Society, die hem na zijn succesvolle eerste bezoek aan Londen tot erelid had benoemd.

Concerten
Do 26 november 2009 | Groningen | De Oosterpoort | 20.15 uur * Kaartverkoop en - informatie: www.de-oosterpoort.nl | (050) 368 03 68

Di 1 december 2009 | Emmen | De Muzeval | 20.15 uur* Kaartverkoop en - informatie: De Muzeval | www.muzeval.nl | (0591) 61 7000

Do 3 december 2009 | Meppel | Schouwburg Ogterop | 20.15 uur* Kaartverkoop en - informatie: Schouwburg Ogterop | www.schouwburgogterop.nl | (05 22) 25 42 420

*gratis lezing één uur voor aanvang concert; in De Oosterpoort om 19.00 uur

MAGISCHE KLANKEN

Dukas De Tovernaarsleerling Von Weber Klarinetconcert nr. 1 Dvorák Symfonie nr. 7

Dirigent Dmitry Yablonsky Klarinet Anton Jakimenko

Dmitry Yablonsky
Dirigent

Dmitry Yablonsky werd geboren in Moskou in een muzikale familie. Yablonsky speelde cello en werd op zijn zevende toegelaten tot de Central Music School for Gifted Children en maakte zijn orkestdebuut op negenjarige leeftijd met Haydns Celloconcert. In 1977 vervolgde hij zijn opleiding aan de Juilliard School of Music in New York, Curtis Institute of Music in Philadelphia en Yale University bij docenten als Zara Nelsova, studente van E. Feuermann en G.Piatigorsky en Aldo Parisot. Als solist trad Dmitry Yablonsky op in concertzalen als: Carnegie Hall, Lincoln Center, Concertgebouw, LaScala en werkte hij met musici als Vladimir Fedoseeyev, Victor Tretiakov, Yuri Bashmet, Vadim Repin, Boris Berezovsky, Jean Bernard Pommier en vele anderen.

Aan de Yale University werkte Dmitry Yablonsky veel samen met de dirigent Otto-Werner Muller en sinds 1992 studeerde hij orkestdirectie bij Yuri Simonov, de chefdirigent van de Bolshoi Opera. Dmitry Yablonksy dirigeerde het Nationaal Orkest van België, Russisch Staats Symfonie Orkest (Svetlanov's orkest), Orchestre National d'ile de France, Israel Symphony Orchestra, Kamerorkest van Bologna, St.Petersburgs Symfonie-orkest, Taiwan National Orchestra. Als dirigent werkte hij met Monserrat Caballe en Roberto Alagna tijdens het Menton Festival in Frankrijk. Ook dirigeerde hij de wereldpremière van het altvioolconcert van Steven Gerber opgedragen en uitgevoerd door Yuri Bashmet.

In 2008 heeft hij in Nederland Holland Symfonia gedirigeerd tijdens de cellobiennale in celloconcerten van Carter en Lutoslawsky, maar ook de Trauermusik van Lutoslawsky en de 9e symfonie van Sjostakovitsj. In 2009-10 keert hij terug bij het Noord Nederlands Orkest en maakt hij zijn debuut bij het Limburgs Symfonie Orkest met de 9e symfonie van Sjostakovitsj.

Anton Jakimenko
Klarinet

De van afkomst Russische Anton Jakimenko werd geboren in Oezbekistan en begon op achtjarige leeftijd met pianospelen. Toen hij tien jaar kwam hij met zijn ouders naar Nederland , waar hij klarinet begon te spelen. Zijn vader was zijn eerste leraar. Anderhalf jaar later werd Jakimenko toegelaten tot het Prins Claus Conservatorium in Groningen. Anton Jakimenko won twee maal de eerste prijs op het Prinses Christina Concours in Groningen. In 2009 is hij begonnen aan het eerste jaar aan het conservatorium in Groningen bij Pierre Lafay.

Het Noord Nederlands Orkest

Het Noord Nederlands Orkest (NNO) heeft wortels in het jaar 1862, toen de Groninger Orkest Vereniging werd opgericht. Hierdoor mag het NNO als het oudste nog bestaande symfonieorkest van Nederland gezien worden. Op dit moment is het Noord Nederlands Orkest het grootste regionale symfonieorkest in Nederland. Met Groningen als standplaats verzorgt het orkest zo'n 120 concerten per seizoen in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe en op belangrijke podia in de rest van Nederland, waaronder het Concertgebouw in Amsterdam en De Doelen in Rotterdam. Het NNO treedt ook regelmatig in het buitenland op (zoals eerder in Duitsland en Spanje en in begin november zeer succesvol in de Salle Pleyel en de Cité de la Musique in Parijs), is regelmatig te beluisteren tijdens radio-uitzendingen en heeft de afgelopen vijf jaar diverse CD's op gerenommeerde labels uitgebracht die in de vakpers enthousiast zijn ontvangen. De programmering van het orkest onderscheidt zich door durf en originaliteit en leverde het orkest de nominatie op voor de Klassieke Muziekprijs 2005-2006 van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD). In elk seizoenprogramma zijn cross-overs te vinden met andere muziekstijlen - zoals jazz en popmuziek - naast bijzonder samengestelde programma's van barok tot 21e-eeuws. Daarnaast organiseert het NNO samen met stichting Prime elk jaar een festival rond een prominente, hedendaagse componist. Sinds 2000 hebben internationaal gelauwerde componisten als Terry Riley, Arvo Pärt, Hans Werner Henze, Wolfgang Rihm, Sir Harrison Birtwistle, Heiner Goebbels en Sofia Gubaidulina, Philip Glass en Laurie Anderson Groningen aangedaan. Het NNO werkte in het verleden met vooraanstaande dirigenten zoals Jean Fournet, Franz Paul Decker, Alain Lombard, Sergiu Comissiona, Richard Dufallo, Nikolai Alexeev, Jan Willem de Vriend, Jacques Mercier, Alexander Vedernikov en Viktor Liberman, die van 1997 tot 1999 chef-dirigent van het NNO was. Sinds seizoen 2005-2006 is Michel Tabachnik chef-dirigent van het orkest. Daarnaast is Michel Tabachnik met ingang van seizoen 2008-2009 ook de nieuwe chef-dirigent / artistiek directeur van het Vlaams Radio Orkest.

Noot voor de redactie,