Gemeente Nijmegen

persbericht

24 november 2009 091124

Lezingen staatssecretaris Timmermans en conservator Priem over Vrede van Nijmegen

Op 26 november staat de Vrede van Nijmegen centraal in een lezing in de cyclus Nijmegen herinnert... Staatssecretaris Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken en Ruud Priem, conservator oude kunst van Museum Het Valkhof, laten elk vanuit een ander perspectief hun licht schijnen over de belangrijke historische periode van de Vrede van Nijmegen.

Deze Vrede verwijst naar een reeks van verdragen die een einde maakte aan de Hollandse oorlog, uitgebroken in het rampjaar 1672. Deze verdragen werden van 1678 tot 1679 gesloten en betroffen afspraken tussen onder meer de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden, Frankrijk, Spanje, Zweden en Duitsland. De Vrede van Nijmegen wordt dit jaar uitgebreid herdacht. In Nijmegen zelf, maar ook in het Europees Parlement wordt er uitgebreid aandacht aan besteed. Waarom zijn de in Nijmegen gesloten verdragen zo belangrijk voor Europa en voor Europese samenwerking?

In de zesde aflevering van de lezingenreeks Nijmegen herinnert... houdt staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans een lezing over het belang van de Vrede van Nijmegen voor Europa en gaat conservator Ruud Priem van Museum Het Valkhof in op de historische betekenis van deze gebeurtenis.

De lezing vindt op 26 november om 20:00 uur plaats in de Raadszaal van het stadhuis van Nijmegen. Gratis kaarten zijn te reserveren bij de kassa van LUX, telefoonnummer 0900 589 46 36 .