Ingezonden persbericht


---
Sebastiaan Labrie toetst liefde tussen kapitalisme en Nederland in Michael Moore stijl: Labrie zet bank en beurs voor het blok

Amsterdam, 25 november 2009 - In de geest van documentairemaker Michael Moore verraste Sebastiaan Labrie kapitalistische bolwerken in Amsterdam vandaag met een onverwachts bezoek. De acteur en presentator voelde - gewapend met megafoon en demonstratiebord - consumerend Nederland, maar ook beursmensen en bankiers aan de tand over het kapitalisme en de gevolgen van deze liefdesrelatie in Nederland. Aanleiding voor de actie is de nieuwste film van Michael Moore 'Capitalism: A Love Story', die vanaf 26 november in Nederlandse bioscopen draait.

"Geen commentaar"
In officieel en gepantserd waardetransport rijdt Labrie de Dam op, het hart van consumerend Nederland. Geïnspireerd door 's werelds meest gevreesde documentairemaker, begint hier zijn zoektocht naar de verantwoordelijken voor de crisis. De idealist is de personificatie van Moore en de Nederlandse burger ineen. Met een hogedrukspuit om boodschappen achter te laten en een hoofd vol met vragen, stuit hij al gauw op tegenstanders. Bij Beursplein 5, locatie van NYSE Euronext, treedt de bewaking resoluut op zodra Labrie zijn entree maakt. Bij locatie Fortis op Rokin is de wil aanwezig om de discussie aan te gaan, maar zijn de woordvoerders om tijdswille niet beschikbaar.

De liefde is bekoeld
Capitalism: A Love Story staat in het teken van de vraag welke prijs Amerikanen betalen voor hun liefde voor kapitalisme. Labrie onderzoekt hoe Nederlanders hun liefdesrelatie met kapitalisme zien. Hoewel omstanders ronduit aangeven dat zij de crisis in hun portemonnee voelen en een deel vreest voor zijn baan, vergelijken Nederlanders hun situatie niet met die van de Amerikanen. Labrie ervaart: "Mensen irriteren zich aan het 'Grote Graaien'. Bonussen van miljoenen euro's van topmensen, terwijl hun organisatie in het rood staat of gesteund wordt door de overheid." Hij vervolgt: "Om in liefdestermen te spreken: het is geen heftige verliefdheid als in een kalverliefde, tussen Nederlanders en kapitalisme. Eerder een huwelijk waarin is vreemdgegaan, maar dit geen reden is om te scheiden."

Over Capitalism: A Love Story
Michael Moore, bekend van Fahrenheit 9/11 en Bowling for Columbine, geeft in zijn nieuwste film Capitalism: A Love Story antwoord op de vraag welke prijs Amerika betaalt voor kapitalisme. De 'American Dream' lijkt tegenwoordig meer op een nachtmerrie met alle families die hun baan, huis en spaargeld kwijtraken. Moore bezoekt deze gezinnen om de schrijnende situatie te schetsen, en vraagt de multinationals om uitleg met zijn typerende humoristische en scherpe insteek. Hij vindt de bekende symptomen van een vergane liefdesrelatie: leugens, misbruik en bedrog. En 14.000 mensen die elke dag zonder werk op straat komen te staan.

Moore illustreert en becommentarieert de in zijn film verkondigde stellingen met bekend en onbekend archiefmateriaal, zoals de nooit op televisie uitgezonden toespraak van president Roosevelt. Paradiso Films is distributeur van Capitalism: A Love Story in Nederland. De film draait vanaf donderdag 26 november in de Nederlandse bioscopen. Zie ook: www.capitalismalovestory.com.