Universiteit van Tilburg

Persbericht 26 november 2009

"Kennis Brabants cultureel erfgoed noodzakelijk voor sociale cohesie"

Hoogleraar Arnoud-Jan Bijsterveld ontvangt cultuurprijs ANV

Hoogleraar Arnoud-Jan Bijsterveld van de Universiteit van Tilburg ontvangt op zaterdag 28 november de Visser-Neerlandiaprijs voor Cultuur van het Algemeen-Nederlands Verbond (ANV). Bijsterveld, die zaterdag zijn tienjarig jubileum als hoogleraar Cultuur in Brabant viert, pleit voor meer onderzoek naar het Brabants cultureel erfgoed in het belang van de sociale cohesie.

Arnoud-Jan Bijsterveld ziet voor zichzelf een maatschappelijke taak weggelegd met het oog op identiteitsvorming van 'nieuwe Brabanders' en het creëren van sociale cohesie. Tegelijkertijd wil hij een autonome en kritische positie innemen ten opzichte van het debat over identiteit, geschiedenis en erfgoed. In de rede die hij zaterdag uitspreekt, betoogt hij dat overheden, publieksorganisaties en media de neiging hebben om 'op de hurken te gaan zitten' en erfgoed en geschiedenis te verplatten met het oog op een zo groot mogelijk publieksbereik. Maar volgens Bijsterveld moeten vorm en inhoud van geschiedenis en erfgoed onderworpen worden aan de toetssteen der deskundigen.

"Ik denk dat de kennis en kunde van deskundigen (historici, maar ook archeologen en historisch-geografen) hard nodig is bij het selecteren en behouden van monumenten en in het begeleiden van ruimtelijke ontwikkelingen zoals de Reconstructie. In Noord-Brabant zijn we extra kwetsbaar omdat er - buiten de leerstoel 'Cultuur in Brabant' - geen instelling is die wetenschappelijke kennis over deze onderwerpen produceert", aldus Bijsterveld.

Noord-Brabant staat volgens de hoogleraar voor de uitdaging zijn geschiedenis open te stellen voor de levensverhalen van nieuwe Brabanders, om hun een reële mogelijkheid te verschaffen tot identificatie met en worteling in de provincie. "Bestudering en ontsluiting van de gedeelde geschiedenis van nieuwe en oude Brabanders kan hen in staat stellen zich deze geschiedenis toe te eigenen, zodat deze een rol kan spelen in identificatie en identiteitsvorming."

Symposium Maakbaar erfgoed
Prof. dr. Arnoud-Jan Bijsterveld neemt zaterdag de Visser-Neerlandiaprijs voor Cultuur van het ANV in ontvangst tijdens het symposium 'Maakbaar erfgoed' aan de Universiteit van Tilburg. De prijs bestaat uit een oorkonde en 5.000 euro.

Ook wordt de bundel 'Maakbaar erfgoed. Perspectieven op regionale geschiedenis, cultureel erfgoed en identiteit in Noord-Brabant' overhandigd aan mw. drs. Brigite van Haaften-Harkema, gedeputeerde van de Provincie Noord-Brabant. Het symposium wordt georganiseerd door Stichting Volkskunde Leerstoel Brabants Heem en het Algemeen-Nederlands Verbond.