Socialistische Partij

Leugens en feiten over gemeentelijke belastingen

26-11-2009 * De PvdA in Nijmegen heeft 3 maanden voor de verkiezingen de linkse coalitie van PvdA, SP en GroenLinks opgeblazen. Met steun van de oppositie deed de PvdA-fractie een onverantwoorde greep uit de kas. Terwijl de lasten al fors dalen trekt de PvdA nog eens 1,6 miljoen euro uit voor lagere belastingen. Hoe zit het eigenlijk met de gemeentelijke belastingen in Nijmegen? En zijn die wel zo hoog als de PvdA stelt?

De PvdA zegt: de lasten in Nijmegen gaan met 5 procent omhoog. De feiten zijn anders. De gemeentelijke lasten gaan volgend jaar juist met 2 miljoen euro omlaag. Huishoudens met een eigen woning betalen gemiddeld 32 euro minder (- 4,6%) en de lasten voor ondernemers gaan ook omlaag. Een kleine ondernemer met een eigen pand betaalt volgend jaar 35 euro minder. Dat komt omdat de Rioolheffing met een kwart verlaagd wordt.

De PvdA zegt dat de lasten in Nijmegen al heel erg hoog zijn. De feiten zijn anders. Nijmegen is veruit de goedkoopste stad van heel Nederland voor huurders, dat is ongeveer de helft van de Nijmeegse bevolking. Voor woningeigenaren staat Nijmegen nu in de middenmoot. En volgend jaar is tweederde van de grote steden zelfs duurder dan Nijmegen omdat de Rioolheffing fors omlaag gaat. Alleen voor bedrijven neemt Nijmegen inderdaad een koppositie in. Dat was overigens 8 jaar geleden ook al zo toen PvdA, CDA en VVD nog aan het roer stonden.

De PvdA zegt dat we met de belastingen bedrijven de stad uitjagen. De feiten zijn anders. De gemeentelijke lasten zijn voor bedrijven een marginale kostenpost. Uit elk onderzoek blijkt dat gemeentelijke belastingen geen enkele rol spelen bij de vraag of een bedrijf zich ergens vestigt of juist vertrekt. Niet voor niets neemt het aantal bedrijven in Nijmegen nog steeds toe, ook in crisistijd. De gemeentelijke lasten waren ook geen enkele belemmering om 52Degrees bij Philips (nu NXP) te realiseren of voor de universiteit om honderden miljoenen te investeren in nieuwe gebouwen.

Wie profiteert het meest van de OZB-verlaging voor bedrijven? Enkele grote bedrijven en instellingen (3,5% van het totaal) betalen samen 53 procent van de lasten voor bedrijven. Een OZB-verlaging voor bedrijven komt dus voor de helft bij een handjevol grote bedrijven en instellingen terecht. De voorgestelde lastenverlaging van de PvdA levert de gemiddelde middenstander met een eigen pand voor één jaar slechts 21 euro op.

Kan dat ook anders?
Ja, en bovendien zonder dat het de gemeente één cent kost. Nu betalen grote bedrijven nauwelijks rioolheffing, waardoor kleine bedrijven te veel betalen. De SP wil dat alle bedrijven naar draagkracht rioolbelasting betalen. Daarmee is 97 procent van de bedrijven goedkoper uit. Dat levert een kleine ondernemer jaarlijks 100 euro op. Dat is dus vijf keer zoveel als het voorstel van de PvdA alleen voor 2010 oplevert. Helaas ziet de PvdA daar geen brood in en blaast ze liever een goed college op.