Ingezonden persbericht


Persbericht

Alliantie industrie, banken en natuurbeschermers:

WNF en FME in actie voor schone technologie

Zeist/Zoetermeer, 26 november 2010 - Het Wereld Natuur Fonds (WNF) en FME-CWM, de vereniging van ondernemers in de technologische industrie, hebben op 25 november een actieplan aangeboden aan staatssecretaris Heemskerk van Economische Zaken om de schone-technologiesector in ons land een impuls te geven. Het actieplan moet ervoor zorgen dat Nederland in 2015 tot de top 10 van de wereld behoort; Nederland staat nu nog op plaats 17. Ook heeft het WNF een stimuleringsprijs in het leven geroepen; de eerste Cleantech Star werd uitgereikt aan Priva, een bedrijf dat gespecialiseerd is in het terugdringen van CO2-uitstoot en watergebruik in onder meer de gebouwde omgeving en de glastuinbouw.

Het actieplan voor de cleantech sector werd opgesteld tijdens een rondetafelconferentie waaraan werd deelgenomen door ondernemers, financiële instellingen, overheid en onafhankelijke deskundigen.

Om ervoor te zorgen dat Nederland in 2015 in de top 10 staat, moet het volgende gebeuren:
* De overheid gaat technologie gedurende de gehele levenscyclus stimuleren, dus van het onderzoeksstadium tot en met introductie en ontwikkeling op de markt.
* De overheid gaat kennisinstellingen niet langer afrekenen op patenten en publicaties, maar op het naar de markt brengen van hun innovaties.
* De overheid kijkt bij aanbestedingen naar de totale kosten op lange termijn. Investeren in schone technologie leidt op langere termijn immers tot lagere kosten.
* Cleantech krijgt extra financiële stimulansen, onder meer door het weghalen van het plafond bij de SDE-regeling. De huizenkoper krijgt de keus tussen het betalen van overdrachtsbelasting of dit bedrag investeren in verbetering van energieprestaties van de gekochte woning.
* Financiële instellingen stimuleren investeringen die bijdragen aan CO2-reductie door het hanteren van gunstiger criteria (positieve discriminatie).
* Nederland focust waar het om cleantech gaat op de sterke posities (water, agro, bouw etc.) waarmee we internationaal bekendheid genieten. Premier Balkenende gaat dit krachtig uitdragen.
* De overheid creëert een sterke thuismarkt door als launching customer op te treden.

Priva eerste WNF Cleantech Star

De eerste WNF Cleantech Star ging naar Priva, het bedrijf van Meiny Prins. Het Wereld Natuur Fonds wil met deze prijs een impuls geven aan de schone-technologiesector in ons land. De Cleantech Star zal jaarlijks worden toegekend aan een bedrijf dat zich daarin onderscheidt.

Priva, gevestigd in De Lier, werkt al vijftig jaar aan duurzame oplossingen voor klimaatbeheersing in de gebouwde omgeving. Ook levert Priva systemen voor de glastuinbouw voor het reduceren van CO2-uitstoot en hergebruik van water. De toepassing leidt tot een besparing van 95 procent op het watergebruik. Priva realiseerde uitwisseling van warmte tussen kassen en woonwijken, waarbij een gesloten kas als zonnecollector fungeert. Meiny Prins werd eerder dit jaar verkozen tot Zakenvrouw van 2009.

///////////////