Ingezonden persbericht


Persbericht

26 november 2009

Geen vuurwerk tijdens brand Havenstraat

Zondag 22 november 2009 heeft er een brand gewoed in de Havenstraat te Amsterdam. Vier loodsen zijn daarbij in vlammen opgegaan. Het stadsdeel leeft mee met de ondernemers die het slachtoffer zijn geworden van deze schokkende gebeurtenis waarbij zij onvervangbare spullen hebben verloren.

Vuurwerk
In een persverklaring van de Brandweer Amsterdam-Amstelland werd de mogelijke aanwezigheid van vuurwerk in loods 3 genoemd. Stadsdeel Oud-Zuid gaat er nu vanuit dat er in de afgebrande loodsen geen vuurwerk heeft gelegen.

In juni 2009 heeft Dienst Milieu- en Bouwtoezicht in opdracht van het stadsdeel een onaangekondigde controle gehouden. Er is toen geen vuurwerk aangetroffen. Momenteel is niet meer te achterhalen of er vuurwerk gelegen heeft. Mogelijk bewijs hiervoor is verloren gegaan. Daardoor kan onderzoek ter plaatse geen uitsluitsel geven. Het stadsdeel gaat er daarom vanuit dat er tijdens de brand in loods 3 geen vuurwerk aanwezig was.

Voor de volledigheid: er is nooit een vergunning verleend voor de opslag van vuurwerk in loods 3.

Loods 7
In loods 7, waar geen brand is geweest, heeft Provincie Noord-Holland in 2003 een vergunning afgegeven voor de opslag van patronen en maximaal 6 kilo zwart buskruit. In 2006 vond er een integrale controle plaats. Loods 7 is toen in orde bevonden. Vooralsnog wijst alles erop dat de patronen en buskruit volgens de vereiste veiligheidsregels zijn opgeslagen.

Stadsdeelvoorzitter Egbert de Vries ontmoet aanstaande vrijdag de ondernemers om zijn steun te betuigen.

--------------------



Ingezonden persbericht