Provincie Antwerpen


Provincie dreigt belangrijke subsidies mis te lopen

Vlaams minister Muyters schaft fonds voor overstromingsgebieden af

Vlaams minister van ruimtelijke ordening Muyters voorziet in 2010 geen nieuwe subsidies voor het RUBICON-fonds, een fonds dat werd opgericht naar aanleiding van de overstromingen van 2002. Hierdoor dreigt de provincie Antwerpen net als alle andere provincies belangrijke subsidies inzake waterbeleid mis te lopen. Provincieraadslid Helmut Jaspers (sp.a) vroeg tijdens de provincieraad van donderdag meer uitleg over de gevolgen van deze maatregel voor de provincie Antwerpen. In zijn antwoord verduidelijkte gedeputeerde voor waterbeIeid Jos Geuens dat "indien deze subsidies niet worden toegewezen, dit een serieuze impact zal hebben op het investeringsbudget van de provincie Antwerpen voor 2010 en 2011, gezien het in totaal bijna 1.000.000 euro aan gemiste subsidies betreft."

Het is pas sinds 2007 dat de provincie jaarlijks subsidies van het RUBICON-fonds ontvangt voor projecten ter uitbreiding van het provinciaal waterbeleid. In 2007 werd voor de twee projecten Zwarte Beek te Kapellen en Pluymbeek te Ekeren een bedrag van 538.658 euro toegekend. Voor 2008 kreeg de provincie 157.230 euro voor de inrichting van een rententiezone aan de Babbelkroonbeek te Kontich.

"Dit project zal pas in de loop van 2010 kunnen worden uitgevoerd, waardoor de aanvraag tot uitbetaling waarschijnlijk pas in 2010 of 2011 kan gebeuren", zegt gedeputeerde Jos Geuens. "Als er vanaf 2010 geen subsidies meer worden uitgereikt, zoals minister Muyters heeft aangekondigd, zal de provincie deze toelage missen, hoewel ze door de vorige minister was toegekend. Ongetwijfeld zullen hierdoor een aantal projecten op de lange baan geschoven moeten worden.""

Het afschaffen van het RUBICON-fonds zou vooral voor Lier en omgeving grote gevolgen kunnen hebben. In het verleden werd Lier hard getroffen door de watersnood. De provincie heeft er al heel wat projecten gerealiseerd om dergelijke rampspoed naar de toekomst te vermijden. Voor de realisatie van de laatste twee noodzakelijke overstromingsgebieden te Lier werd in 2009 subsidie aangevraagd in het kader van het RUBICON-fonds. Het betreft een gebied van 9 ha aan de Duwijkloop en een gebied van 1,5 ha aan de Lisperloop. Beide projecten hebben de procedure vlot verlopen en werden geselecteerd voor een subsidie van 706.512 euro. Een toch wel aanzienlijk bedrag waar de provincie waarschijnlijk niet meer moet op rekenen. Gedeputeerde Jos Geuens: "de realisatie van beide projecten zou een oplossing moeten geven aan de laatste probleemgebieden in het Lierse. Bovendien zullen langs de zone van de Duwijkloop en de Lisperloop de volgende jaren nieuwe woonwijken en kmo-zones ingepland worden. Zonder onze overstromingsgebieden kunnen we echter geen droge voeten garanderen, noch in de nieuwe woonwijken, noch in de kmo-zones."