Ingezonden persbericht


Persbericht 26 november 2009

QuattroLive brengt Tristan Keuris 'Complete Works'

Radio 4 zendermanager Marwil Straat overhandigt eerste exemplaar cd-box aan weduwe Keuris

Radio 4, Radio Nederland Wereldomroep, de NPS en het Muziekcentrum van de Omroep presenteren de cd-box 'Complete Works' van Tristan Keuris die verschijnt op het omroeplabel QuattroLive. In het Muziekgebouw aan 't IJ ontvangt de weduwe van de componist, Marion Keuris, zondag 29 november het eerste exemplaar uit handen van Radio 4 zendermanager Marwil Straat.

Aan de hand van radio-opnamen uit de omroeparchieven, reeds bestaande cd-registraties en nieuwe productieopnamen is het gehele compositorische oeuvre van Tristan Keuris op elf cd's bijeengebracht. Marwil Straat: "De composities van Keuris bezitten een grote klankschoonheid en communicatieve kracht. Keuris reikt de luisteraar de hand op een wijze die, in de periode waarin zijn werken ontstonden, niet vanzelfsprekend was, maar die helemaal van onze tijd is." Voor de totstandkoming van de cd-box is nauw samengewerkt met Marion Keuris. Marion wees op het bestaan van een VPRO-film van de hand van Fred van Dijk, die in 1994 een 'verbeelding' maakte van Keuris' To Brooklyn Bridge. "Ik ben blij dat deze film als bijzonder addendum in de box kon worden opgenomen", aldus Marwil Straat.

Radio Nederland Wereldomroep verspreidt de cd-box onder 600 radiostations, waarmee de omroep samenwerkt. Hierdoor wordt de muziek van Tristan Keuris wereldwijd toegankelijk gemaakt voor miljoenen muziekliefhebbers.

Tristan Keuris

Tristan Keuris (1946-1996) studeerde compositie bij Ton de Leeuw aan het Utrechts Conservatorium. Naast zijn compositorische arbeid was Keuris actief als compositiedocent aan de conservatoria van Utrecht, Hilversum en Amsterdam. Internationale erkenning kreeg hij met zijn orkestwerken Sinfonia (1974) en Movements (1981). Vanaf 1987 werden zijn composities uitgegeven bij Novello in Londen. In 1969 won Tristan Keuris de Prijs voor Compositie van het Utrechts Conservatorium. In 1975 ontving hij de Matthijs Vermeulenprijs voor zijn compositie Sinfonia. In 1995 ontving hij een Koussevitzky Foundation Award voor het componeren van een koorwerk voor de New York Virtuosi.

Voor meer informatie: www.radio4.nl



Ingezonden persbericht