Ingezonden persbericht


Gouden Toekomstbus brengt gemeenten op weg naar krimpproof beleid Minister Van Der Laan, staatssecretaris Bijleveld en burgemeester Aalderink van Bronckhorst ondertekenen op 27 november a.s. actieplan bevolkingsdaling

Sinds 23 november jl. toert de Gouden Toekomstbus vier weken door Nederland om gemeenten te ondersteunen bij het aanpassen van hun beleid op de (komende) bevolkingsdaling. De Gouden Toekomstbus is een ontmoetingsplek waar gemeentebestuurders, maatschappelijke organisaties, bedrijven en burgers samen plannen maken voor hun eigen gouden toekomst.

De bus bezoekt vooral gemeenten die door bevolkingsdaling te maken krijgen met nieuwe vragen en beleidskeuzes. Hoe moet het onderwijs er in de toekomst uitzien als er minder leerlingen zijn? Hoeveel woningen heeft de gemeente nodig en hoe willen de inwoners wonen? Welke voorzieningen zijn onmisbaar voor de leefbaarheid in de gemeente? Gemeenten beantwoorden deze vragen in overleg met belanghebbende organisaties, burgers en buurgemeenten. Het is de bedoeling dat gemeenten aan het eind van de rit concrete stappen hebben gezet en (een begin met) hun Gouden Toekomstplannen hebben gemaakt.

Over de Gouden Toekomstbus
De Gouden Toekomstbus is een initiatief van de VNG en wordt mede mogelijk gemaakt door de ministeries van BZK en VROM/WWI en de provincies Gelderland, Groningen, Limburg, Noord-Holland en Zuid-Holland. De Gouden Toekomstbus is onderdeel van een reeks activiteiten die de VNG dit jaar heeft georganiseerd om bevolkingsdaling op de politieke agenda te krijgen. Het rijk heeft het onderwerp inmiddels serieus opgepakt en steeds meer gemeenten beseffen dat zij hun beleid moeten aanpassen aan een afnemend inwoneraantal.

Mijn Krimpkompas
Andere initiatieven van de VNG zijn onder meer het Krimpkompas op www.vng.nl/krimp, dat gebundeld antwoord geeft op vele honderden vragen van raadsleden over bevolkingsdaling. Daarnaast heeft de VNG Mijn Krimpkompas ontwikkeld. Dit werkboek voor gemeentebestuurders bevat specifieke informatie over de bevolkingsontwikkeling in de verschillende gemeenten en helpt hen aan de hand van stappenplannen aan de slag te gaan met het krimpproof maken van hun beleid. Mijn Krimpkompas wordt in de Gouden Toekomstbus aan gemeenten uitgereikt, zodat zij het meteen kunnen gebruiken.

Actieplan vrijdag symbolisch ondertekend

De VNG heeft bovendien actief meegewerkt aan het Interbestuurlijk Actieplan Bevolkingsdaling dat rijk, provincies en gemeenten op 27 november in de Gouden Toekomstbus zullen presenteren. Minister Van Der Laan, staatssecretaris Bijleveld en burgemeester Aalderink van de gemeente Bronckhorst en voorzitter van de P10, het samenwerkingsverband van de tien grootste plattelandsgemeenten van ons land, gaan dit dan symbolisch ondertekenen. De Toekomstbus doet ook verschillende P10-gemeenten aan. Voor de P10 is de krimpproblematiek een belangrijk speerpunt.


---

Hengelo (Gld), 26 november 2009




Ingezonden persbericht