Ingezonden persbericht


Pieter de Haan nieuwe voorzitter Friese Milieu Federatie

Drs. Pieter de Haan, oud-directeur van de Raad voor de Kinderbescherming regio Noord en vooraanstaand verkeerskundige, is de nieuwe voorzitter van de Friese Milieu Federatie (FMF). Hij volgt drs. Hetty Hafkamp op die in januari 2008 burgemeester van Bergen werd. Bert Folbert die deze week afscheid nam als bestuurder van de FMF, nam het voorzitterschap in de tussenliggende periode waar.

De Haan (62), geboren in Leeuwarden, studeerde in 1974 af als psycholoog aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij werkte vervolgens bij de NS in Utrecht en Justitie Nederland. Van 1976 tot 2001 was Pieter de Haan directeur van de Raad voor de Kinderbescherming regio Noord. Tevens was hij vanaf 1981 gastdocent Verkeerskunde aan de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden (NHL). In 2001 nam De Haan de leiding op zich van de vakgroep Verkeerskunde van de NHL. In 2008 was hij betrokken bij de oprichting van het Shared Space Institute in Drachten. Aan dit instituut is hij momenteel werkzaam.

Politiek was De Haan actief als raadslid en wethouder voor de PvdA in de gemeente Leeuwarderadeel (1977-1992). Hij was verder onder andere voorzitter van Plaatselijk Belang in Stiens, Hijum en Gersloot en voorzitter van een Leeuwarder wijkvereniging.

Pieter de Haan is gehuwd en woont in Gersloot. Hij heeft 2 kinderen en 2 kleinkinderen.

De Friese Milieu Federatie is de overkoepelende organisatie op het gebied van natuur, milieu en duurzaamheid in Fryslân. Er zijn 33 organisaties bij de Friese Milieu Federatie aangesloten. Dit varieert van grote professionele organisaties als It Fryske Gea, Natuurmonumenten en Waddenvereniging tot vrijwilligersorganisaties als Milieuplatform Leeuwarden, Vereniging Natuur en Milieu Ureterp e.o. en Jeugd Natuur Club 'The Nature Kids'.

Over zijn betrokkenheid bij natuur, milieu en duurzaamheid, zegt Pieter de Haan: "De inzet voor natuur is die van elke Fries, zo dicht bij de natuur, dat kan je niet ontgaan en moet je interesseren. En als je van buiten Friesland komt, weet je waarom de natuur zo rijk is in Friesland, hoeveel vogelsoorten er bijvoorbeeld in Friesland te zien zijn en hoe groot het verschil is met veel van het buitenland. De bedreiging van de natuur, ook in Friesland, maakt dat je je al snel zorgen maakt om het milieu. Het lezen van het boek van Rachel Carson (Silent Spring) in de zestiger jaren was toen al de reden voor zorg. Het uitkomen van het rapport De grenzen aan de groei van de Club van Rome, tien jaar later, deed voor mij echt de bewondering in zorg omslaan. Een logisch gevolg van deze belangstelling en zorg is dat we een stap verder moeten gaan en tot een duurzaam leven moeten komen."

Over de toekomst van de Friese Milieu Federatie zegt De Haan: "Ik zie de Federatie vooral als een vehikel voor de deelnemende groepen en organisaties om samen sterk te staan, om samen kennis en standpunten te bundelen en om kennis uit te wisselen. En om kennis te maken zodat de deelnemende organisaties daar ook gebruik van kunnen maken. De Federatie dus vooral ook als een faciliterend orgaan, dat wel degelijk een eigen mening kan uitdragen, maar die vooral ook moet stoelen op wat er leeft in de deelnemende organisaties."




Ingezonden persbericht