Provincie Overijssel

Besluitenlijst Van 23 november 2009

Vergadering Gedeputeerde Staten van Overijssel

Onderwerp: brief aan PCFL over Nota instrumenten grondbeleid (GM-beslissing d.d. 18-11-2009)
Kenmerk: 2009/0174887

De provincie heeft een Nota instrumenten grondbeleid opgesteld. Deze nota beschrijft hoe op een snelle en efficiënte wijze bepaalde doelstellingen kunnen worden gerealiseerd, bijvoorbeeld de aanleg van wegen en nieuwe natuur. De Provinciale Commissie Fysieke Leefomgeving (PCFL) heeft Gedeputeerde Staten een notitie gezonden met het aanbod actief mee te denken over de nadere invulling van het provinciale grondbeleid. Gedeputeerde Staten zenden per brief een reactie naar de PCFL. Provinciale Staten ontvangen een kopie van deze brief.

Onderwerp:
Kenmerk: 2009/0172590

De provincie Overijssel is samen met de gemeenten Almelo en Hardenberg een pilot gestart om inzicht te krijgen in de kansen en belemmeringen voor het toepassen van WKO in deze gemeenten. Gedeputeerde Staten sturen, mede namens de colleges van Burgemeester en Wethouders van Almelo en Hardenberg, minister Cramer een brief om haar te informeren over de start van de ILG-pilot WKO. De brief is ook een aanbod aan de minister om de resultaten van de pilot aan haar ministerie ter beschikking te stellen en om gebruik te maken van de uitkomsten van de ILG-pilot in het kader van het in ontwikkeling zijnde samenwerkingsprogramma WKO en de op te stellen AmvB Bodemenergie. (GM-beslissing d.d. 18-11-2009)

Onderwerp: Sanering bodemverontreiniging TSB-terrein te Goor (GM-beslissing d.d. 20-11-2009)
Kenmerk: 2009/0157420

Gedeputeerde Staten hebben uit het ISV- budget 2007 aan de gemeente Hof van Twente een subsidie verleend van ¤ 300.000,-- voor de sanering van drie spoedeisende gevallen van bodemverontreiniging (grond- en grondwaterverontreiniging) op het TSB-terrein (D.J. Bunschotenstraat 14) te Goor.

Met de bijdrage van de Provincie aan de bodemsanering van het TSB-terrein wordt vooral de provinciale doelstelling nagestreefd om spoedeisende gevallen van bodemverontreiniging aan te pakken. Indirect worden ook andere doelstellingen nagestreefd: · verbetering leefbaarheid, veiligheid, woon- en milieukwaliteit; · handhaving en verbetering van een veilige en gezonde leefomgeving; · structurele kwaliteitsverbetering van het stedelijke gebied; · op termijn voorzien in woonruimte voor starters en ouderen in landelijke gemeenten; · doelstellingen van het Rijk, aansluiting op de prestatievelden van wonen, omgevingskwaliteit, zorgvuldig ruimtegebruik en fysieke voorwaarden voor een aantrekkelijke, sociale en veilige woonomgeving.

Onderwerp: Bestemmingsplan Tolhuislanden
(GM-beslissing d.d. 20-11-2009)
Kenmerk: 2009/0182788

In de gemeente Zwolle is in het kader van het beleid voor inzet van duurzame energie voor het gebied Tolhuislanden een nieuw bestemmingsplan opgesteld. Dit omvat het oprichten van vier windmolens. Het project behoort tot de provinciale pijplijnprojecten (projecten windenergie die in ontwikkeling zijn). Realisatie hiervan is belangrijk omdat het bijdraagt aan de doelstellingen voor duurzame energie van de gemeente, de provincie en het rijk. Hiermee levert Zwolle een flinke bijdrage aan de productie van duurzame energie en de reductie van CO2-uitstoot. Gedeputeerde Staten zenden de gemeente Zwolle een brief waarin steun wordt uitgesproken voor het bestemmingsplan Tolhuislanden.

Onderwerp: Verlenging concessie Zwolle-Emmen
(GM-beslissing d.d. 23-11-2009)
Kenmerk: 2009/0171322

De voorbereiding van de aanbesteding van de treindienst Zwolle-Emmen is onlangs gestart door het in inspraak brengen van het Programma van eisen Vechtdallijnen. De nieuwe vervoerder zal volgens planning eind 2012 kunnen starten. Gedeputeerde staten willen de huidige concessie van de treindienst Zwolle-Emmen, die tot eind 2010 aan NS is gegund, daarom verlengen tot eind 2012. Daarover worden na goedkeuring van de minister van verkeer en waterstaat afspraken gemaakt met NS. Daarnaast worden afzonderlijke afspraken gemaakt met NS over verlenging van de concessie op de lijn Zwolle-Kampen.

Onderwerp: Verslag inspectiebezoek gemeentearchief Hengelo (GM-beslissing d.d. 23-11-2009)
Kenmerk: 2009/0159029

GS hebben kennis genomen van het verslag van het inspectiebezoek aan het gemeentearchief Hengelo op 7 oktober 2009. GS constateren dat de zorg voor en het beheer van het gemeentearchief op orde zijn. Enkele noodzakelijke kleinere aanpassingen in de archiefbewaarplaats krijgen op korte termijn aandacht; bouwkundige aanpassing wordt ingepast in de renovatie van het stadhuis die voor 2011 is gepland.

Onderwerp: Verslag inspectiebezoek gemeentearchief Staphorst (GM-beslissing d.d. 23-11-2009)
Kenmerk: 2009/0170507

GS hebben kennis genomen van het verslag van het inspectiebezoek aan het gemeentearchief van Staphorst op 13 oktober 2009. GS constateren dat de zorg voor en het beheer van het gemeentearchief grotendeels op orde zijn. Enkele aandachtspunten voor wat betreft de inrichting van de archiefbewaarplaats worden aangegeven; verder wordt het belang van de opstelling van een calamiteitenplan voor het archief benadrukt.

Onderwerp: Veiligheidsmanagement Zwolle-Kampen
(GM-beslissing d.d. 23-11-2009)
Kenmerk: 2009/0170508

Gedeputeerde Staten verzoeken Prorail om een Integraal Veiligheidsmanager aan te stellen voor de tramverbinding Zwolle-Kampen. De Integraal Veiligheidsmanager zal een Integraal Veiligheidsplan maken, waarmee de veiligheid van de aanpassingen aan de infrastructuur en het toekomstige trammaterieel optimaal gewaarborgd wordt.

Onderwerp: Frequentieverhoging stoptreinen op traject Apeldoorn-Enschede (GM-beslissing d.d. 23-11-2009) Kenmerk: 2008/0170407

Gedeputeerde Staten hebben besloten een financiële bijdrage van in totaal ¤ 445.200,-- beschikbaar te stellen voor de frequentieverhoging van de stoptreinen tussen Apeldoorn en Enschede gedurende de periode 2009-2014. Daardoor wordt het mogelijk dat de stoptreinen op deze verbinding op werkdagen en op zaterdag overdag in een halfuurspatroon gaan rijden tussen Apeldoorn en Almelo en in een kwartierpatroon tussen Almelo en Enschede. Op dit moment is dat alleen in de spits het geval. De financiering is tot stand gekomen in samenwerking met Regio Twente en provincie Gelderland.

Onderwerp: Subsidieplafond regeling Kwaliteitsimpuls Toerisme 2010 (KITO 2010) (GM-beslissing d.d. 23-11-2009) Kenmerk: 2009/0178710

Gedeputeerde Staten hebben de subsidieplafonds voor de nieuwe subsidieregeling Kwaliteitsimpuls Toerisme 2010 vastgesteld. Het plafond voor de hele regeling bedraagt ¤ 2,5 miljoen; dat voor het onderdeel 'rondvaartboten' bedraagt ¤ 500.000,-. Voor de verdeling geldt dat aanvragen in volgorde van ontvangst in behandeling worden genomen

Onderwerp: Intentieverklaring verkenning integrale gebiedsvisie Zwarte Water - ILG-pilot waterbodemkwaliteit. Kenmerk: 2009/0171671

Gedeputeerde Staten van Overijssel hebben besloten om een intentieverklaring met Rijkswaterstaat, de gemeenten Zwolle en Zwartewaterland en het Waterschap Groot Salland te ondertekenen. De intentieverklaring is de start van een gezamenlijke verkenning naar de mogelijkheden van een integrale gebiedsvisie, gekoppeld aan de aanpak van de waterbodems voor het Zwarte Water. In de eerste fase wordt door middel van een pilot onderzocht of de waterbodem een mogelijke belemmering vormt voor (toekomstige) functies en doelen. De verkenning draagt bij aan het streven van de provincie Overijssel naar een gezonde en veilige leefomgeving. Deze ambitie is verankerd in de op 1 juli 2009 door Provinciale Staten van Overijssel vastgestelde Omgevingsvisie Overijssel 2009.

Onderwerp: Statenvragen Solidara
Kenmerk: 2009/0175790

Gedeputeerde Staten stemmen in met de reactie op de statenvragen van de fractie van Solidara en stellen zowel de fractie van Solidara als Provinciale Staten hiervan in kennis. De vragen hebben betrekking op een intern scholingstraject doorlopen door alle medewerkers van de provincie Overijssel.

Onderwerp: Zienswijze ontwerp bestemmingsplan "Buitengebied", gemeente Dinkelland Kenmerk: 2009/0181558

Burgemeester en Wethouders van de gemeente Dinkelland hebben het ontwerp bestemmingsplan Buitengebied" met ingang van 16 oktober 2009 6 weken ter inzage gelegd. Het plan heeft betrekking op nagenoeg het gehele buitengebied van Dinkelland en houdt in een actualisering van het nu geldende bestemmingsplan. GS hebben besloten om een zienswijze over dit ontwerp- bestemmingsplan bij de gemeenteraad kenbaar te maken omdat het plan op enkele onderdelen niet strookt met het omgevingsbeleid in de Omgevingsvisie Overijssel en Verordening Overijssel 2009

Onderwerp: Subsidiebeschikkingen PMJP/POP-2/LEADER Kenmerk: 2009/0181860

Gedeputeerde Staten hebben besloten tot het afgeven van 14 positieve subsidiebeschikkingen in het kader van het Provinciaal Meerjarenprogramma voor het landelijk gebied. Voor deze projecten is naast een provinciale subsidie tevens een subsidie in het kader van het Europees subsidieprogramma Plattelandsonwikkelings-programma 2007-2013 (POP-2) beschikbaar. Er wordt subsidie verstrekt voor drie projecten die een bijdrage leveren aan structuurverbetering door kavelruil van de grondgebonden landbouw in het gebied Zenderen-Bornerbroek, Hoge Hexel en Azelerbeek; Subsidie voor het herstellen en in stand houden van het kampen- en essenlandschap van Eerde draagt bij aan de kwaliteit van het cultuurlandschap. Met subsidieverlening in het kader van diversificatie wordt met de bouw van een melkcafé en interactieve educatieve ruimte op Erve Broam een impuls gegevens aan de ontwikkeling van plattelandstoerisme. Negen projecten worden uitgevoerd in het kader van de LEADER-as van het POP-2. Dit betreft een bottom up aanpak in 6 gebieden in Overijssel met sterke betrokkenheid van gemeenten, inwoners en ondernemingen. De initiatieven dragen bij aan de sociale en economische vitaliteit van het platteland in Overijssel. Subsidie wordt verleend voor:
- bevordering van de leefbaarheid van Kuinre door de herinrichting van de oude zeedijk (door o.a. uitbreiding speelterrein, beplanting);
- aanleg/opwaardering van evenemententerreinen in Vollenhove en Oldemarkt, waardoor allerlei initiatieven worden ontplooid ter bevordering van de leefbaarheid;
- ontwikkeling van een netwerk voor zelfstandige ondernemers in Steenwijkerland;
- herbestemming van de kerk in Balkbrug tot multifunctioneel dorpscentrum met activiteiten voor jong en oud;
- inrichting van 't Natuurlijk Huus waar voorlichting gegeven wordt over mogelijkheden van duurzaam en ecologisch leven;
- realisatie van een multifunctionele woon-zorg en educatie werkboerderij;
- organisatie van een cultureel platform (o.a. tentoonstelling, biografie, lezingen) in Wierden rondom de kunstschilder Fedor van Kregten;
- het aanbieden van creatieve workshops en overnachtingen op Erve Fakkert in Rossum;
- inventarisatie naar ontwikkeling van een landbouwleerpad in de gemeenten Borne, Haaksbergen en Hof van Twente;

Gedeputeerde Staten stellen hiervoor maximaal ¤981.487,-- aan Europese middelen (ELFPO fonds) en ¤ 876.717,50 aan eigen provinciale middelen beschikbaar. Met deze bijdragen wordt een totale investering gerealiseerd ruim ¤ 3,4 mln.

Onderwerp: Beslissing op bezwaar. Maatschap Ormel te Bruinehaar. Opleggen last onder dwangsom. Kenmerk: 2009/0157532

De Maatschap Ormel heeft bezwaar gemaakt tegen een opgelegde last onder dwangsom wegens overtreding van de Natuurbeschermingswet 1998. De dwangsom is opgelegd vanwege het aanleggen van een nieuw drainagesysteem in een akker die op korte afstand is gelegen van het Natura 2000-gebied Engbertsdijksvenen. Voor de aanleg had een vergunning aangevraagd moeten worden. Gedeputeerde Staten vinden de bezwaren ongegrond. De heroverweging geeft geen aanleiding om het besluit te herzien.

Onderwerp: Wet milieubeheer. Gedoogbeschikking. Gronddepot de Meene aan de Stokkumervlierweg te Markelo (gemeente Hof van Twente). Kenmerk: 2009/0176474

Gedeputeerde Staten (GS) hebben besloten aan Rijkswaterstaat (Rws) een gedoogbeschikking te verlenen voor het storten van 40.000 m³ grond in het gronddepot de Meene te Markelo. Rws wil in het kader van het project Verruiming Twentekanalen grond storten. In de huidige vergunning is alleen de opslag en afvoer van grond is toegestaan. De aanvoer van onderhavige partij is dus niet toegestaan. Rws heeft inmiddels een ontvankelijke vergunningsaanvraag voor het storten van 40.000 m³ grond op het gronddepot ingediend. Hierop zal in loop van volgend jaar door GS worden beslist. Gezien het maatschappelijke belang van het project Verruiming Twentekanalen en de voorzieningen die aanwezig zijn op het gronddepot om op milieuhygiënische verantwoorde wijze te werken zijn GS van oordeel dat een gedoogbeschikking verleend kan worden.

Onderwerp: Vergadering Comité van Toezicht Interreg IVA Deutschland - Nederland Kenmerk: 2009/0180007

Op 26 november a.s. vindt de vergadering plaats van het Comité van Toezicht Interreg IVA (2007-2013). Voor de vergadering van Interreg IVA staat bespreking en besluitvorming van majeure projecten geagendeerd. Gedeputeerde Staten hebben kennis genomen van de stukken en haar standpunten bepaald. Er wordt ingestemd met de voor besluitvorming voorliggende 'majeure projecten' (projecten die langs de gehele Nederlands-Duitse grens worden uitgevoerd). Er wordt onder voorwaarden ingestemd met de uitvoering van een project voor innovatie in de voedingsindustrie. Een project voor "zorgconsumenten" in de grensregio's wordt afgewezen omdat het niet voldoet aan de gestelde voorwaarden.

Onderwerp: Bestuurlijke rapportage rampenbestrijding Overijssel 2009 Kenmerk: 2009/0164829

De commissaris van de Koningin informeert GS over de uitvoering van het Regionaal Beheersplan Rampenbestrijding door de regio's Twente en IJsselland en de activiteiten van de provincie bij de rampenbestrijding. Het proces naar zelfstandige veiligheidsregio´s Twente en IJsselland is in volle gang. Vanuit de zorgtaak van de CdK voor de rampenbestrijding en crisisbeheersing is er het vertrouwen dat deze zorg op niveau blijft.

Onderwerp: Vaststelling richtlijnen besluitMER IJsseldelta Zuid Kenmerk: 2009/0181034

Gedeputeerde Staten van Overijssel stellen de richtlijnen voor de besluit-milieueffect rapportage IJsseldelta Zuid vast. Daarmee liggen de reikwijdte en het uitwerkingsniveau van de uit te werken milieueffecten vast voor het project IJsseldelta Zuid.

Onderwerp: Digitale publicatie Provinciaal blad.
Kenmerk: 2009/0170853

Door per 1 januari 2010 de kennisgeving van besluiten in het papieren Provinciaal blad te digitaliseren speelt de provincie in op de toenemende informatievoorziening en -behoefte via internet en op de gewijzigde wetgeving ten aanzien van de publicatieplicht.

Zo schrijft de Wet elektronische bekendmaking (Stb. 2008, 551) voor dat het per 1 januari 2011 verplicht is om het Provinciaal blad elektronisch te publiceren . Door per 1 januari 2010 al over te gaan op digitale publicatie wordt geanticipeerd op de wettelijke verplichting per 1 januari 2011. Hiermee zal het Provinciaal blad op papier en de fysieke verzending vervallen.

Nadere inlichtingen m.b.t. de in de lijst omschreven besluiten kunt u verkrijgen via het team Communicatie van de provincie Overijssel, telefoon 038 499 92 00.

Besluit bekendmaking en beschikbaarstelling regelgeving decentrale overheden, Stb. 2008, 553.