Gemeente Delft

Japan biedt Delft volop kansen in nieuwe sector

Delft University of Technology behoort in verschillende disciplines tot de wereldtop. Met Industriële Biotechnologie beschikt Delft over een nieuw onderzoeksgebied met internationale autoriteit. Dat bleek vorige week tijdens een tweetal seminars over dit onderwerp in Tokyo en Osaka.

Op de seminars "Bio-based innovations for sustainability" kwamen meer dan honderdvijftig geïnteresseerde partijen af. De Japanners waren met name onder de indruk van het Delftse concept van open innovatie en publiekprivate samenwerking. Als een van de sprekers benadrukte wethouder Ronald Vuijk de prominente rol die biotechnologie gaat spelen in nabije toekomst.

Het Seminar maakte onderdeel uit van een werkbezoek aan Azië van de in Delft actieve partijen in Industriële Biotechnologie: DSM, TU Delft, Science Port Holland en Gemeente Delft. De seminars werden georganiseerd door de WestHolland Foreign Investment Agency (WFIA) in samenwerking met de Netherlands Foreign Investment Agency in Japan.

Industriële biotechnologie is het op basis van biologische grondstoffen duurzaam produceren van chemicaliën. In de productieprocessen worden micro-organismen en enzymen toegepast als katalysator en worden landbouwproducten en hun residu als hernieuwbare grondstoffen gebruikt. Hieruit voortvloeiende productinnovaties worden toegepast op het gebied van voedsel, chemie en duurzame energie.

Science Port Holland, het Science Park ten zuiden van TU Delft, richt zich naast Water & Delta, Life Sciences, en Clean Energy, op Industriële Biotechnologie. Met de mogelijke komst van de zogenoemde "Open Innovation Multi Purpose Bioprocess Pilot Facility" op het park heeft de regio een uniek concept in handen. De Pilot Facility geeft verschillende (internationale) partijen de kans om onderzoek te doen naar duurzame productieprocessen en innovatieve ideeën uit te wisselen. De eerste Japanse ondernemingen zijn geïnteresseerd.

Noot voor redactie (