Ingezonden persbericht


Nederlandse vrouwen in interim management posities beter af

Volgens onderzoek Executives Online

Amsterdam, 26 november 2009 - De gemiddelde beloning voor vrouwelijke topbestuurders in interim management is in Nederland veel beter dan het landelijk gemiddelde voor vrouwelijke managementposities in het algemeen. De beloning voor vrouwelijke interim managers ligt weliswaar 7% lager dan die van hun mannelijke interim collega's, maar gemiddeld verdienen vrouwelijke managers (vast en interim) bijna een kwart minder dan hun mannelijke collega managers. Dit is een van de uitkomsten van het onderzoek dat Executives Online heeft uitgevoerd in een aantal Europese landen, Australië en Zuid-Afrika. Dit onderzoek vindt sinds 2000 vier keer per jaar plaats. Het is nu voor het eerst dat Nederland in dit onderzoek is meegenomen.

Edwin Glas, General Manager van Executives Online Nederland: "Uit het onderzoek blijkt dat vrouwen in top interim managementposities met een aandeel van 9% behoorlijk ondervertegenwoordigd zijn. Een verklaring hiervoor is wellicht een falend diversiteitbeleid voor personeel. De ondervraagden geven namelijk aan dat het slecht gesteld is met het diversiteitbeleid van Nederlandse organisaties. De helft van de bedrijven of organisaties heeft zelfs helemaal geen beleid. En van de organisaties die dat wel hebben geeft 44% van de vrouwelijke ondervraagden en 32% van de mannelijke ondervraagden aan dat dit beleid niet effectief is. En iets meer dan tweederde van de vrouwelijke respondenten geeft aan dat zij denken dat er een 'glazen plafond' is."

"Maar er speelt meer. Een flink aantal van de ondervraagden, zo'n 42%, denkt dat interim management juist voor vrouwen kansen biedt en betere perspectieven oplevert doordat het makkelijker is voor een goede balans tussen werk en privé te zorgen. Anderzijds wordt carrièreonzekerheid genoemd als een belangrijke remmende factor. Maar juist vanwege het lage percentage in de top zien we zeker kansen voor vrouwelijke interim managers. Uit ons onderzoek komt naar voren dat op dit moment vooral de sectoren overheid, non-profit, gezondheidszorg en onderwijs kansen bieden," zegt Glas.

Impact economische situatie
Ook interim managers ontkomen niet aan de economische crisis: 59% van de ondervraagden heeft minder opdrachten of heeft het minder druk dan een jaar geleden: 45% heeft momenteel geen opdracht en 25% vervult een parttime opdracht. Slechts 30% is fulltime bezig. De tarieven staan eveneens onder druk, hoewel het effect nog meevalt: 65% hanteert dezelfde tarieven, 8% zegt hogere tarieven te factureren, terwijl 27% lagere tarieven hanteert ten opzichte van een jaar geleden.

Door de crisis zijn er ook meer zelfstandigen bijgekomen. Veel ontslagen werknemers zijn min of meer gedwongen voor zichzelf begonnen, zij het vaak dankzij ondersteuning van de ontslagpremie. Financiële onzekerheid speelt immers een grote rol bij het starten als zelfstandige. Dat interim management meestal niet de eerste keuze is, blijkt uit het feit dat ruim driekwart van de ondervraagden openstaat voor een vaste positie indien deze mogelijkheid zich aandient.

Waarom interim management?
Belangrijkste redenen voor het aanstellen van interim managers zijn volgens het onderzoek: aanvullende vaardigheden en expertise. Dat kan zijn voor een specifiek project of opdracht, gevolgd door transformatieprojecten en trajecten waarbinnen behoefte is aan verander­management. Interim management wordt gekozen voor de invulling van een managementpositie totdat de juiste persoon is gevonden voor een vaste aanstelling. De kwaliteiten die in een interim manager gezocht worden zijn de combinatie van het leveren van een strategische bijdrage en het zorgdragen voor de implementatie ervan, onafhankelijkheid, resultaatgerichtheid en brede ervaring. Dit is in Nederland niet anders dan in de andere landen waarin het onderzoek werd gehouden.

Privé Investeringsmaatschappijen
Uit het onderzoek komt ook naar voren dat door de activiteiten van privé investerings­maatschappijen er meer behoefte is aan managers voor kortlopende projecten. Meer dan een kwart van de respondenten geeft aan gewerkt te hebben voor zo'n project, hetzij op verzoek van het bedrijf zelf hetzij op verzoek van de investeringsmaatschappij. Bijna de helft van de respondenten verwacht dat privé investeerders steeds meer een beroep zullen doen op interim managers om de kwaliteit te verhogen van de bedrijven waarin zij hebben geïnvesteerd.

De gegevens zijn gebaseerd op het Internationale Online Onderzoek van Executives Online, verricht eind september 2009. Het onderzoek werd uitgevoerd onder ruim 4.000 leidinggevenden in zeven landen: Australië, België, Frankrijk, Groot-Brittannië, Ierland, Nederland en Zuid-Afrika. Er zijn in totaal 7 rapporten in het Engels beschikbaar, het Benelux rapport ook in het Nederlands. Executives Online doet vier keer per jaar onderzoek onder zijn klanten en kandidaten in verschillende sectoren in alle landen waarin het bedrijf actief is.



Ingezonden persbericht