GroenLinks in de Europese Unie

PERSBERICHT

Toetreding Kroatië: PVV, SP, VVD en CDA vervallen in oude fout

Straatsburg, 26 november 2009 - Het Europees Parlement sprak vandaag uit dat de toetredingsonderhandelingen met Kroatië medio 2010 kunnen worden afgerond. De Nederlandse partijen die het meest kritisch zijn over het tempo van de uitbreiding van de Europese Unie stemden hiermee in. GroenLinks is daarover verbaasd. We zouden toch geen overhaaste beloftes meer doen aan kandidaat-lidstaten?

GroenLinks is verheugd dat Kroatië vorderingen boekt op de weg naar het EU-lidmaatschap, maar vindt het veel te vroeg om te stellen dat de onderhandelingen over een half jaar kunnen worden afgerond. Helaas verwierp een meerderheid van het Europarlement in een hoofdelijke stemming het voorstel van de Groene fractie om de deadline van medio 2010 te schrappen. De Nederlandse europarlementariërs van PVV, SP, VVD, CDA (met uitzondering van Oomen-Ruijten), D66 en ChristenUnie stemden vóór afronding van de onderhandelingen binnen een half jaar. Daarmee wordt het pad geëffend voor toetreding van Kroatië in 2011.

"Onverantwoord," vindt GroenLinks-europarlementariër Marije Cornelissen. "Kroatië heeft nog veel werk te verzetten op het gebied van corruptiebestrijding en de hervorming van politie en justitie. Ook bescherming van etnische minderheden en van journalisten schiet tekort. De samenwerking met het Joegoslavië-tribunaal is nog niet optimaal. Je mag hopen dat Kroatië deze tekortkomingen snel wegwerkt, maar er is geen enkele garantie."

Het verbaast Cornelissen dat juist de partijen die tijdens de Europese verkiezingscampagne eerder dit jaar om het hardst riepen dat ze streng zouden zijn voor kandidaat-lidstaten - PVV, SP, VVD en CDA - Kroatië nu binnenwenken. "Ik hoor het ze nog zeggen. Ze zouden niet meer de fout maken die de EU bij de toetreding van Roemenië en Bulgarije heeft gemaakt. Ze zouden geen data meer noemen voordat kandidaten klaar waren voor toetreding. Nu doen ze dat dus wel. Madlener, De Jong, Van Baalen en Van de Camp hebben iets uit te leggen aan hun kiezers."

"Ook de Kroaten hebben recht op goed bestuur," aldus Cornelissen. "De regering in Zagreb dient door te gaan met hervormingen. Juist daarom moet de EU de druk niet van de ketel halen. Met de voortijdige belofte van vandaag dreigt dat wel te gebeuren."

Dirk van den Bosch




GroenLinks in de Europese Unie