Wekelijks overzicht van de evolutie van de A/H1N1-griep in België

26/11/2009 17:43

FOD VOLKSGEZONDHEID / SPF SANTE PUBLIQUE

Op een totaal van 32.283 consultaties van patiënten die zich met een griepachtige aandoening aanboden bij hun arts, leverde de extrapolatie door het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid 11.882 nieuwe gevallen van de A/H1N1-griep op in de vorige week.

De opvolging door de huisartsenpeilpraktijken wijst dus voor de derde week op rij op een significante daling van het aantal nieuwe gevallen in ons land en een duidelijke vertraging van de epidemie met een merkelijk lagere circulatie van het virus onder de bevolking. Het aantal personen dat besmet is met de A/H1N1-griep blijft relatief beperkt. De epidemie heeft op dit moment nog geen significante impact gehad op de bevolking. Deze vertraging in de epidemie geeft ons dus een unieke kans om nog zoveel mogelijk personen binnen de risicogroepen te vaccineren voor ze ziek worden, zoals aangeraden door het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid.

Sinds de aanvang van de pandemie, werden bij het Commissariaat Influenza in totaal 13 overlijdens gemeld waarbij patiënten overleden ten gevolge van de complicaties van een griepinfectie. De aanwezigheid van de A/H1N1 griep, heeft op dit moment geen merkbare invloed op de mortaliteitscijfers.

Sinds het uitbreken van de A/H1N1-pandemie eind april, liepen in ons land 186.855 personen een besmetting op. Meer informatie in verband met de epidemiologie van influenza in ons land kan u terug op de website van het wetenschappelijk instituut volksgezondheid: http://www.iph.fgov.be/flu/

De vaccinatie van de risicogroepen is nog steeds aan de gang. In de afgelopen weken werden in totaal 2.160.000 dosissen van het vaccin geleverd aan de huisartsen en gezondheidsinstellingen via de apothekers en het aanbod voldoet hiermee overal in het land aan de vraag. Het Europese geneesmiddelenagentschap (EMEA) bevestigde deze week dat één dosis van het door België aangekochte vaccin voldoende bescherming biedt tegen de A/H1N1-griep in de leeftijdsgroep vanaf de leeftijd van 10 jaar. Voor immunodeficiente personen en kinderen onder 10 jaar worden nog steeds twee dosissen aanbevolen.

De verplichte registratie van de vaccinaties verloopt nog steeds trager dan het vaccineren zelf. Terwijl er op dit moment 450.063 vaccinaties geregistreerd zijn in het online systeem, kan uit informatie die ingewonnen werd op het terrein, afgeleid worden dat reeds meer dan een miljoen personen zich lieten vaccineren.

Het Interministerieel Commissariaat Influenza wenst nogmaals, om redenen van farmacovigilantie, het belang van de registratie door de huisartsen te benadrukken.

De ervaringen in Canada tonen het belang hiervan aan. Vorige week kon de Canadese overheid zeer snel de nodige preventieve maatregelen nemen om de volksgezondheid te beschermen, toen zij zich geconfronteerd zagen met een mogelijk verdacht lot van het vaccin Arepanrix. Een volledige registratie is van belang voor het beschermen van de bevolking.

Alle informatie over de vaccinatiecampagne is terug te vinden op www.influenza.be

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel