Gemeente Zandvoort


Damherten en reeën

Sinds december 2008 is het aantal klachten over damherten en reeën sterk toegenomen. De dieren lijken afkomstig uit de Amsterdamse waterleidingduinen. De gemeenten Bloemendaal, Noordwijk, Noordwijkerhout en Zandvoort spannen zich in om de eigenaren van de damherten en reeën te bewegen maatregelen te nemen om de overlast te beperken.

In de waterleidingduinen leven naar schatting tussen de 1000 en 2000 damherten. De populatie damherten is sinds 1997 gegroeid. De reeënpopulatie lijkt vrij constant te blijven, maar door de druk van de groeiende populatie damherten, gaan waarschijnlijk de reeën ook op pad. In de concurrentie om voedsel verliest de ree het van het damhert.

Klachten
De klachten van de Zandvoortse en Bloemendaalse burgers bestaan uit overlast voor het verkeer, schade aan tuinen, schade aan beplanting op de begraafplaats, schade aan landbouwgewassen, schade aan de natuur, en schade aan de herten en reeën zelf. Het afgelopen jaar zijn de klachten, meldingen en ongevallen met damherten en reeën via de politie, de regionale dierenambulances, Prorail, de provinciale wegbeheerders en de terreinbeheerders in beeld gebracht. De piek van klachten en ongevallen is aan het einde van de winter. Amsterdam is op dit moment niet aansprakelijk voor de schade en de overlast die de damherten veroorzaken, want zo lang het gebied niet volledig omrasterd is, is het wild eigendom van niemand.

Mogelijke oplossingen
De gemeenten hebben weinig mogelijkheden om de overlast door wild te beperken en willen de problemen met de eigenaren van het terrein waar het wild leeft bespreken.

De oplossingen zijn onder andere:

-Faunabeheer door middel van jacht

-Alternatieve vormen van faunabeheer (vangen, anticonceptie, verjagen)
-Het plaatsen van wildwerende hekken

-Het plaatsen van borden en wildspiegels

-In de bos- en duingebieden

-invoeren van aanlijnplicht of een verbod voor honden

Acties
De provincie Noord-Holland sector Natuur, Recreatie en Landschap heeft aangeboden om een coördinerende rol te vervullen en heeft op 28 april 2009 een bijeenkomst belegd met alle regionale terreinbeheerders en omliggende gemeenten. Op ambtelijk niveau neemt de gemeente deel aan het door de provincie georganiseerde overleg over dit onderwerp. De gemeente Bloemendaal heeft voorgesteld samen met de omliggende gemeenten acties te ondernemen via de provinciale overlegorganen en door een gesprek aan te gaan met de gemeente Amsterdam en de beheerders van de natuurgebieden.

De volgende acties zijn ondernomen:

- De colleges van Bloemendaal en Zandvoort hebben ervoor gezorgd dat dit probleem hoog op de agenda staat van het overlegorgaan Nationaal Park Zuid-Kennemerland. De aanleg van de natuurbrug is volgens het Nationaal Park overigens geen oplossing voor het probleem.
- Het college van Bloemendaal heeft in juni 2009 een brief gestuurd aan het college van Amsterdam, met het verzoek tot een gesprek te komen over de mogelijke oplossingen en de gemeenteraad van Amsterdam te informeren over het verzoek. De brief is mede ondertekend door het college van Zandvoort. Amsterdam vindt het op dit moment niet van belang om met de gemeenten te overleggen, omdat zij op 7 juli 2009 met de provincie Noord- en Zuid Holland heeft afgesproken eerst een compleet beeld van de overlast in de gehele regio te willen maken. De raadscommissie van Amsterdam is op 16 september 2009 geïnformeerd over de overlast. De gezamenlijke provincies Noord-en Zuid Holland zullen binnenkort met Amsterdam een bestuurlijk overleg hebben over deze problematiek. Dat gesprek was eind oktober gepland, maar is uitgesteld tot begin december.

Honden aanlijnen
Tot er een oplossing is, is het belangrijk dat eigenaren van honden zich houden aan de aanlijnplicht in bos- en duingebieden. Met name als de damherten en reeën weer in de bebouwde kom op zoek gaan naar eten ontstaan problemen. Er zijn al diverse dieren aangevallen door loslopende honden. Het wild moest daarna worden afgemaakt. De damhertwerende hekken zijn noodzakelijk gebleken. Toch weten dieren langs of over het hek te springen of via de ingangen te ontsnappen. Ze kunnen daarna niet terug en veroorzaken verkeersongevallen of zijn het slachtoffer van het verkeer. Ook dan moeten de dieren soms worden afgemaakt.

De colleges van de samenwerkende gemeenten gaan er vooralsnog van uit dat de provincies en Amsterdam met oplossingen zullen komen voordat aan het eind van de (strenge?) winter weer problemen ontstaan.