Gemeente Zandvoort


Raad stemt unaniem vóór de begroting 2010

Op 11 november, de tweede avond van de begrotingsbehandeling waren de hoofdthema's: het parkeren, het Zandvoorts museum en de bezuinigingen. De raad nam acht amendementen en drie moties aan, maar toen was iedereen het over de aangepaste begroting eens. Voor 2010 zijn de personeelsbezuinigingen van tafel, maar de opdracht aan het college is om in 2010 in het licht van de bezuinigingen voorstellen te doen voor de "noodzakelijke c.q. wenselijke aanpassingen van de organisatie".

Journalistiek verslag
Hieronder volgt het tweede deel van het journalistiek verslag van de raadsvergadering die gehouden werd op 10 en 11 november 2009. Dit is niet het officiële verslag of de officiële besluitenlijst zoals die momenteel worden uitgewerkt en door de raad zullen worden geaccordeerd. U kunt aan dit journalistieke verslag dus geen rechten ontlenen. Met het verslag wil de gemeente een indruk geven van wat er besloten is en laten zien wat de raad wenst.

Begroting 2010: het parkeren
De parkeertarieven waren een belangrijk punt bij de bespreking van het programma 4, Toerisme en Economie. Het CDA diende een amendement in waarin ze verzocht de parkeertarieven te bevriezen op 1,80 euro totdat het nieuwe parkeerplan is vastgesteld. De PvdA dacht hier anders over: 'Verhoging naar 2,20 euro is noodzakelijk', betoogde de fractievoorzitter, 'u schuift het probleem op.' De VVD wilde in de te bouwen parkeergarage lage tarieven en nachtstalling.

Uiteindelijk haalde het voorstel van het CDA het om de tarieven te bevriezen en zo snel mogelijk een parkeerplan vast te stellen. Apart zal de raad van het college uitleg krijgen over het parkeerterrein zuid. CDA en GBZ hadden daarom gevraagd naar aanleiding van signalen over een nog niet getekende overeenkomst tussen de gemeente en de huurder. Op voorstel van de VVD is de huurverhoging van de strandhuisjes voor de jaren 2011 en verder bevroren tot na overleg met de betrokkenen.

De onderdelen Ruimtelijke Ontwikkeling en Bestuur en Dienstverlening gaven nauwelijks aanleiding tot discussie. Wethouder Bierman gaf actuele informatie over de kustversterking. De burgemeester zei er naar te streven de regeldruk voor de vrijwilligers en de organisatoren van evenementen in Zandvoort terug te brengen. Bij het programma Handhaving werd aandacht gevraagd voor de gemeentelijke betrokkenheid bij brandweer en politie.

Bezuinigingen: nog niet nu
De donkere wolken boven de gemeentelijke begroting kwamen in het tweede deel van de avond volop in beeld. De VVD stelde dat er 10% op het personeelsbudget zou moeten worden bezuinigd. Het CDA wilde langzaam opbouwen naar 5 %. OPZ wilde een plan van aanpak en drong aan op haast. Bij de noodzakelijke bezuinigingen moet de hele organisatie worden betrokken, vond deze partij en de PvdA sloot zich daarbij aan. De fractievoorzitter van deze partij suggereerde om de raad direct bij de bezuinigingsoperatie te betrekken. Wethouder Toonen was blij met deze suggestie en zei er naar uit te zien om in januari 2010 met een afvaardiging van de raad hierover van gedachten te wisselen.

Na een schorsing kwamen de partijen uit de raad tot de conclusie dat het het verstandigst is, in 2010 nog niet allerlei bezuinigingen door te voeren zonder de effecten te weten. Dit voorstel van OPZ werd aangenomen:

- een plan van aanpak en uitvoering van noodzakelijke c.q. wenselijke aanpassingen van de organisatie niet uit te stellen tot 2013 maar in het licht van de aangekondigde bezuinigingen met voorrang op te stellen en de raad zo spoedig mogelijk in 2010 een bezuinigingsvoorstel in de benodigde orde van grootte voor te leggen.

Zandvoorts Museum
OPZ-fractievoorzitter C. Simons had over de opvattingen van een aantal Zandvoortse organisaties over het Zandvoorts museum informatie ingewonnen, die afweek van wat wethouder Toonen daarover op de eerste begrotingsavond had gezegd. Toen hij de wethouder daarmee confronteerde, was dat voor de laatste aanleiding, aan de raad de vertrouwensvraag voor te leggen. De raad sprak het vertrouwen in de wethouder uit en raadslid Simons zag zich genoodzaakt de informatie die hij had gekregen nader te bezien in combinatie met wat de wethouder had verteld. Het onderwerp Zandvoorts Museum zal terugkomen op de agenda, want de raad wil over de toekomst ervan nog spreken.

Nadat de voorzitter alle ingebrachte moties en amendementen in stemming had gebracht, stemde de raad unaniem in met de begroting 2010 en waren felicitaties op zijn plaats.

Een overzicht van de aangenomen amendementen en moties vindt u hier (pdf).

Interpellatie De Key
Wordt schriftelijk afgedaan

Verkeersveiligheid rotonde Van Lennepweg
Een recent ongeval bracht dit onderwerp op de agenda. De inrichting voldoet aan alle richtlijnen en soms zijn ongelukken helaas niet te voorkomen, zo stelde wethouder Tates. Maar n.a.v. een oproep van Sociaal Zandvoort zei de wethouder toe nogmaals te kijken naar mogelijke verbeteringen.