Gemeente Zandvoort


Gemeentelijke gebouwen onderzocht op asbest

Er is geen verontrustende asbestverontreiniging in de gemeentelijke gebouwen. Dit blijkt uit een zogenaamde 'Quick Scan asbestinventarisatie met een risico-beoordeling' die de gemeente en Milieudienst IJmond hebben laten doen. De problemen die er zijn, worden aangepakt.

In 2008 heeft de gemeente met de Milieudienst IJmond een 'Quick Scan asbestinventarisatie met een risico-beoordeling' van alle gemeentelijke gebouwen laten opstellen. In een aantal panden is geen asbest aangetroffen. Waar wel asbest is aangetroffen, geeft de risico-beoordeling aan dat dit kleinschalig is en eenvoudig verwijderd kan worden. Al met al is er dus geen verontrustende asbestverontreiniging.

Het onderzoek is ook beoordeeld door de GGD Kennemerland. Op 11 augustus 2009 heeft het college van B&W kennis genomen van het rapporten en ingestemd met de voorstellen van de Milieudienst en GGD Kennnemerland om zaken aan te pakken. In 2009 wordt in overleg met de gebouwenbeheerders op een drietal urgente plekken het asbest verwijderd. Het resterende deel van de asbest wordt verwijderd bij onderhoudswerkzaamheden of bij sloop van het pand. Natuurlijk worden de werkzaamheden volgens de voorschriften verricht.

Alle gebouwenbeheerders/gebruikers krijgen een kopie van de inventarisatie en de risico-analyse zodat zij weten wat er in het gebouw zit en hoe hiermee omgegaan moet worden. Ook de beheerders van gebouwen waar geen asbest in zit worden hiervan op de hoogte gesteld.