Ingezonden persbericht


PERSMEDEDELING

Het Eugeen Van Mieghem Museum verhuist!

Vandaag werd in Antwerpen op de viering van het 100-jarige bestaan van de Koninklijke Belgische Redersvereniging (KBRV) en in aanwezigheid van Koning Albert II, bekend gemaakt dat het Eugeen Van Mieghem Museum vanaf begin 2010 zal verhuizen naar het historische pand "De Rede / La Rade" uit 1896 dat gevestigd is op de Ernest Van Dijckkaai nr. 8. Dit gebouw werd door de Belgische Redersvereniging aangekocht en gerestaureerd om er haar kantoren in onder te brengen en in een gebaar van mecenaat stelt de KBRV het gelijkvloers van deze ruimte voor 20 jaar ter beschikking van het Eugeen Van Mieghem Museum.

Het unieke pand geniet grote bekendheid omdat er vroeger op de eerste verdieping het bekende restaurant La Rade was gevestigd. Het schitterende interieur van museaal niveau is van de hand van de Antwerpse decorateur Henri Verbuecken (1848-1926) die studeerde aan de academies van Antwerpen en Parijs en die van een internationale reputatie genoot. Zijn opdrachtgever was de koopman Gustave Albrecht (die in 1908 tot schepen van de Antwerpse haven werd benoemd) die zijn huis in 1896 liet inrichten in een unieke combinatie van Arts & Crafts en Art Nouveau stijl. Het gebouw zelf werd getekend door de bekende architect Joseph Hertogs (1861-1930).

Voorzitter van KBRV Nicolas Saverys overhandigde aan Koning Albert II op het einde van zijn bezoek het exemplaar nr. 100 van het bronzen beeldje "Wiske" en de originele ets "Volkskinderen" van Eugeen Van Mieghem uit 1920 naar de welke het beeldje werd gemaakt.




Ingezonden persbericht