Ministerie van Defensie

Minister terug van `maritieme' reis

26 november 2009, 18.39 uur

Defensieminister Eimert van Middelkoop is vandaag teruggekeerd van een zesdaags bezoek aan Canada, de Nederlandse Antillen en Suriname. In deze landen besprak hij onder meer maritieme zaken als piraterijbestrijding en kustwachttaken.

In Canada woonde de minister het Halifax International Security Forum bij, waar hij enkele afzonderlijke gesprekken voerde met buitenlandse collega's. Van Middelkoop was uitgenodigd door zijn Canadese collega-minister Peter MacKay.

Inspanning Somalië

Tijdens een paneldiscussie over antipiraterij-operaties schetste Van Middelkoop de Nederlandse maritieme bijdrage aan internationale operaties in de internationale wateren rondom Somalië. Hij wees daarbij in het bijzonder op het huidige commando dat Nederland voert over de EU-operatie Atalanta. Van Middelkoop pleitte verder voor een internationale inspanning om Somalië te helpen weer een werkend rechtssysteem op poten te zetten. Dit moet het mogelijk maken in dat land zelf piraten te berechten.

Kustwacht Antillen

Minister Eimert van Middelkoop inspecteerd de gewapende wacht op marinebasis Parera. - Foto: ministerie van Defensie

Vanuit Canada reisde de minister naar de Nederlandse Antillen voor een werkbezoek aan de eenheden van de Commandant der Zeemacht in het Caribische Gebied, commandeur Peter Lenselink. De minister hoorde op de marinebasis Parera over de vooruitgang die is gemaakt met de Kustwacht Nederlandse Antillen en ontmoette de gouverneur en de minister-president van de Nederlandse Antillen.

Suriname

Tot slot bracht de Minister een bezoek aan Suriname op uitnodiging van de Surinaamse minister van Defensie, Ivan Fernald. In een overleg tussen beide ministers werden samenwerkingprojecten op Defensiegebied besproken. Deze samenwerking is in 2002 vastgelegd in een protocol waarin onder meer afspraken zijn gemaakt over jungletrainingen van Nederlandse militairen. Daarnaast bood de minister expertiseondersteuning aan voor het opzetten van een Surinaamse kustwacht. Ook schonk hij 119.000 euro voor nieuwe instrumenten en uniformen van de Surinaamse militaire kapel. Op 25 november woonde Van Middelkoop de viering van de Surinaamse onafhankelijkheidsdag bij en had hij een ontmoeting met president Ronald Venetiaan.