Socialistische Partij

Meer duidelijkheid over erfpacht

26-11-2009 * Er komt een einde aan de onduidelijkheid over erfpacht Groningen. Een website moet ervoor zorgen dat iedereen die te maken heeft met erfpacht inzicht krijgt hoe erfpacht in de stad werkt maar ook hoe bezwaar gemaakt kan worden tegen verhoging van de pachtsom. Een aantal partijen wilden af van het erfpachtsysteem. Volgens de SP zijn er heel goede redenen om erfpacht te behouden.

Eelco Eikenaar: "Vooral nu, tijdens een recessie is erfpacht een uitkomst." Erfpacht is een systeem waarbij de grond in handen blijft van de gemeente maar het huis dat erop staat wel in eigendom is van de bewoner. De bewoner pacht de grond van de gemeente. SP-fractievoorzitter Eelco Eikenaar: "Wij zijn voorstander van erfpacht. Erfpacht geeft de mogelijkheid voor de gemeente om goede afspraken te maken met de bewoner over het gebruik van de woning. Bijvoorbeeld monumenten kunnen op die manier goed beschermd worden. Ander voordeel is dat woningen tegen een lage prijs aangeboden kunnen worden doordat de grond niet gekocht hoeft te worden. In plaats daarvan betaalt de bewoner een pachtsom. Dit wordt bijvoorbeeld bij het Blauwe Dorp toegepast. Vooral nu, tijdens een recessie is erfpacht een uitkomst."

De afgelopen jaren was er echter onduidelijkheid ontstaan over de erfpacht. Er kwamen veel klachten binnen. Eikenaar: "Dat is ook niet gek. Wanneer je in deze stad een huis hebt met erfpacht moet je welhaast een financiële expert zijn om duidelijk te krijgen hoe de pachtsom tot stand komt, wanneer deze verhoogd wordt en waar dat op gebaseerd is. Die onduidelijkheid zorgt ervoor dat mensen voor verrassingen komen te staan als de pachtsom hoger wordt. Dat mag niet gebeuren."

Duidelijkheid is nodig. Er moet volgens de SP een website komen waarop alles staat over erfpacht. De motie die de SP indiende haalde een meerderheid, waardoor die website er komt. Eikenaar: "Hoe, wanneer en waarom wordt de hoogte van de pachtsom bepaald en vooral ook hoe er bezwaar tegen te maken is. Het komt er allemaal op te staan. Belangrijk is ook dat de wethouder de toezegging heeft gedaan dat iedereen die op dit moment denkt met een te hoge pachtsom te maken te hebben zich bij hem kan melden."