Ingezonden persbericht


Strandhuisjes taboe voor wie dood gaat

In het AD Amersfoortse Courant van 26 november 2009 staat dat patiënten die nog maar heel kort te leven hebben, niet welkom zijn in nieuw te bouwen vakantiehuisjes op het strand van Hoek van Holland. De eigenaar wil andere recreanten niet dagelijks confronteren met de dood. Ik was verbijsterd toen ik dat las.

Als dit klopt handelt de eigenaar van deze huisjes in strijd met de grondwet. Het is verboden ongeoorloofd onderscheid te maken tussen mensen, of mensen ongelijk te behandelen op welke grond dan ook. Dus ook niet of iemand wel of niet ziek is. Het lijkt er meer op dat hij zelf bang is en daarom voor anderen beslist of zij wel of niet met de dood geconfronteerd willen worden.

Dood gaan is onlosmakelijk verbonden met het leven. Het is dan ook noodzakelijk dit onder ogen te zien in plaats van erg zieke mensen uit te bannen. Iedereen gaat dood. Wij zouden er juist meer bij stil moeten staan. Het zorgt ervoor dat we beter kunnen relativeren, meer aandacht hebben voor onze naasten en beter zorg dragen voor de natuur en het milieu. Stervende mensen zijn niet eng, zij zijn bezig met hun laatste levensfase. Het getuigd van medemenselijkheid om hen rustig van de zee te laten genieten zodat zij waardig afscheid kunnen nemen.

Annemiek de Crom
Fractievoorzitter GroenLinks Amersfoort

---- --