Gemeente Haarlemmermeer in de maling genomen met "coffeeshop"


Bijstandsmoeder geadviseerd door duur advocatenkantoor

NIEUW VENNEP, 20091126 -- De moeder van drie kinderen die ineens op een vreemde locatie in Nieuw Vennep een coffeeshop mag exploiteren, blijkt juridisch te worden ondersteund door het kantoor Mosckowicz uit Amsterdam. De clientèle van dit dure kantoor bestaat veelal uit mensen uit een bepaald (crimineel) milieu.

"De gemeente heeft zich naar mijn mening in de luren laten leggen", zo zegt de Nieuw Vennepse advocaat Hugo Heerebout in een reactie op berichten in de krant. "Het is namelijk gebruikelijk in de onderwereld dat voor dit soort projecten als een nieuwe coffeeshop mensen naar voren worden geschoven met een blanco strafblad. Degenen die echt aan de touwtjes trekken, willen natuurlijk buiten beeld blijven omdat ze antecedenten hebben. De gemeente haalt op deze manier de georganiseerde criminaliteit naar het rustige Nieuw Vennep toe, zonder echt goed na te denken over de gevolgen."

Overigens vindt Heerebout het sowieso vreemd dat de gemeente zo gebrand is op een coffeeshop in Nieuw Vennep. "Je zal mij niet horen zeggen dat er mensen zijn omgekocht, maar de plotselinge snelheid en toegeeflijkheid van de gemeente doet bij mij wel de vraag rijzen wie hier nu beter van wordt. Het zou goed zijn als de gehele procedure wordt stilgelegd en de betrokkenheid van derden eerst eens wordt onderzocht. Dan kan gelijk worden heroverwogen of het aanbieden van drugs nu de manier is om drugsgebruik te beheersen. Je begint toch ook geen locatie waar in vrouwen wordt gehandeld om de controle op vrouwenhandel te beheersen", zo zegt Heerebout cynisch. Heerebout is trouwens een van de overburen van de coffeeshop en zeer gekant tegen het aanbieden van drugs. Heerebout ziet in zijn werk waar drugsgebruik toe kan leiden.