Wereldpremière: Elastieken balletjes met FSC keurmerk


CULEMBORG, 20091126 -- Misschien heeft u er als kind nog mee gespeeld of het in een reportage gezien: een rubberen bal gemaakt van elastiekjes. De `Green Tips' elastieken balletjes (`rubber band balls') van Lotika zijn gemaakt van natuurrubber uit duurzame bossen en dragen het FSC keurmerk van de Forest Stewardship Council. Het rubber wordt op een fair trade manier geproduceerd en het verpakken gebeurt in een project voor tsunami vluchtelingen in Sri Lanka. Een volledig verantwoord product, fijn om mee te spelen of te gebruiken.

Het natuurrubber voor de elastiekjes komt van een plantage op Sri Lanka. Daar wordt op een duurzame manier omgegaan met het milieu en met de rubberbomen. Hierdoor wordt de biodiversiteit bevorderd. Het keurmerk van de Forest Stewardship Council op de balletjes bevestigt de duurzame bosbouw.
Op de plantage wordt ook sociaal verantwoord gewerkt. Met de fair trade meerprijs voor elke kg rubber worden de levensomstandigheden van de arbeiders verbeterd. `Tot nu toe hebben we 100.000 ¤ aan fair trade premies betaald' zegt Jeannine Durwael van Lotika. `Arbeiders en management beslissen gezamenlijk over de besteding van de meerprijs. Hiermee is o.a. een project voor schoon drinkwater gefinancierd.'

De productie van de elastieken balletjes vindt ook op Sri Lanka plaats. De fabriek gaat op een MVO-manier om met het milieu en met het personeel.
De elastieken balletjes worden gemaakt in een project voor tsunami vluchtelingen in Orrunnagodawatte. Dit geeft werkgelegenheid aan 15 vrouwen die door de tsunami alles kwijtgeraakt zijn.

LOTIKA verzorgt de distributie van de `Green Tips' elastieken balletjes in Nederland. `Alle producten van Lotika zijn vervaardigd met respect voor mens en milieu" zegt directeur Jeannine Durwael-Mathy die meer dan 30 jaar ervaring in fair trade heeft. "Door het kopen van deze producten kunnen consumenten op een gemakkelijk manier bijdragen aan een beter milieu en aan de positieverbetering van de producenten'.

Een elastieken balletje bestaat uit 180 elastiekjes.
De elastiekjes zijn sterk en van goede kwaliteit.
De balletjes bevatten geen vulling en zijn volledig gemaakt van elastiekjes.
De elastiekjes zijn biologisch afbreekbaar.
De elastieken balletjes zijn verkrijgbaar in de detailhandel en via webshops.
Adviesverkoopprijs: ¤ 3,95