Ingezonden persbericht

Persbericht: Internationale Socialisten solidair met bezetting universiteit Groningen

Vanmorgen hebben een twintigtal studenten het Bestuursgebouw van de RUG bezet uit protest tegen de invoering van het Bindend Studie Advies. Vanaf 11:30 zullen honderden studenten naar het Academieplein komen om te demonstreren.

Directe aanleiding voor het protest is het Bindend Studie Advies (BSA), een dwingende maatregel waarbij studenten die gedurende het eerste jaar minder dan 40 punten halen of er niet in slagen binnen twee jaar hun Propedeuse te halen, worden gedwongen te stoppen met studeren. Het College van Bestuur wil deze maatregel zonder toestemming van de meerderheid van de studenten doordrukken. Voorzitter van de Groninger Studentenbond Wiebe Geert de Groot: "Deze hele BSA discussie is eigenlijk een symptoom van een veel groter probleem. Met het aantreden van de nieuwe collegevoorzitter is het Groningse medezeggenschapsmodel compleet op de schop gegooid".

Mona Dohle, coördinator van de IS in Groningen en een van de bezetters: "Het is schandalig dat er wel honderden miljarden zijn om banken te ondersteunen, maar dat er door heel Europa op de kwaliteit en toegankelijkheid van onderwijs wordt bezuinigd. Gelukkig laten studenten en docenten dit niet zonder slag of stoot toe. Op dit moment worden er meer dan 70 universiteiten in Europa bezet en vanaf vandaag is daar eentje bijgekomen. Wij hopen met deze actie een signaal aan de rest van Nederland uit te zenden".

Zie http://www.socialisme.nu voor de verklaring van de bezetters.

---



Ingezonden persbericht