KRO

KRO De Wandeling met brandwondenslachtoffer Sabrina

Uitzenddatum: 27/11/2009

KRO De Wandeling: Brandwondenslachtoffer Sabrina werd uitgescholden voor `verschrompelde frikandel'

Sabrina van der Bolt-Dohmen is vier jaar oud als ze ernstige brandwonden in haar gezicht oploopt. Vanaf dat moment zien mensen vooral haar buitenkant. Dankzij haar sterke karakter weet ze zich door moeilijke puberjaren heen te slaan. "Al jong werd ik op mijn binnenkant teruggeworpen. Contact en vriendschap was moeilijk, omdat mijn littekens in de weg stonden." Sabrina is jarenlang niet zichzelf, alleen bezig met te overleven. Totdat de bom barst. In KRO De Wandeling van vrijdag 27 november wandelt Hella van der Wijst met Sabrina van der Bolt-Dohmen in het Meinweggebied in Limburg.

"Toen ik voor het eerst naar school ging, zag ik eruit als een klein monstertje. Ik werd uitgescholden voor verschrompelde frikandel." Sabrina leert al jong van zich afbijten. Haar emoties houdt ze voor zichzelf en ze bokst zich door het leven, met het idee dat ze niet veel waard is. "Het meest pijnlijke vond ik dat mensen mij niet zagen, dat ze niet naar de binnenkant keken. Ik kon geen normaal contact hebben, mijn littekens stonden ertussen." Ze probeert haar uiterlijk te compenseren door altijd `ja' te zeggen en voor iedereen klaar te staan. "In de kroeg haalde ik steeds rondjes, zodat iedereen me maar aardig vond."

In de liefde stelt Sabrina ook geen grenzen en ze belandt op jonge leeftijd in een gewelddadig huwelijk. Bij de eerste klappen gaat bij Sabrina de knop om. "Ik realiseerde me dat ik wél wat waard ben en respect verdien. Pas toen ging ik mezelf en mijn uiterlijk accepteren. Het compensatiegedrag voor mijn uiterlijk werd steeds minder en ik leerde mijn emoties beter te uiten." Als Sabrina goed in haar vel zit, komt er een bijzondere jeugdliefde op haar pad...

Hella van der Wijst gaat wekelijks op zoek naar inspirerende verhalen van mensen die hun hart volgen. Daarbij doorkruist ze wandelend de mooiste natuurgebieden.

KRO De Wandeling, vrijdag 27 november om 17.05 uur bij de KRO op Nederland 2