Forum


27 november 2009
masterclass en debat

Masterclass: Reciprocity - Gotong Royong

Dagprogramma in het kader van het Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam

* Masterclass: inloop 09.30 start 10.00 uur
* Publieke Debat: inloop 15.00 start 15.30 uur (vrij toegankelijk)
* Open Podium: start 17.30 uur

FORUM organiseert in het kader van het Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam op vrijdag 27 november 2009 een Masterclass en publiek debat over reciprociteit waarbij het concept "Gotong Royong" uit Indonesië centraal staat.

Reciprociteit is een antropologisch concept om spanningen tussen groepen te voorkomen. Het is een universeel thema: het hanteren van een ruilinstrument ter voorkoming van asymmetrische relaties die tot spanningen kunnen leiden. Elk gemeenschap heeft tot doel vreedzaam samen te leven. Dit houdt in dat binnen een gemeenschap continu gezocht moet worden naar gedeelde waarden en belangen. Zodoende wordt symmetrie nagestreefd in de relationele sfeer.
"Gotong Royong" is een bekend concept in Indonesië. Het betekent reciprociteit of wederkerige dienstverlening. Het concept "Gotong Royong" is gestoeld op de politiek, cultuur en filosofie van Indonesië: het helpen en bijstaan van de ander vanuit een geest van goodwill en dialoog. Het bereiken van consensus staat centraal. Reciprociteit heeft vandaag de dag nog steeds een grote weerslag op de Indonesische gemeenschap. In de hoofdstad van Indonesië, Jakarta is "Gotong Royong" nog altijd volop in beweging. Een deel van de bevolking ontvangt zijn loon in natura of creëert alternatieve vormen van vraag en aanbod. Er zijn volop casussen van "Gotong Royong" te ontwaren in de hedendaagse Indonesië.

Tijdens de Masterclass over reciprociteit wordt het concept "Gotong Royong" zoals dat in Jakarta, Indonesië ervaren en beleefd wordt, onder de loep genomen. Aan het eind van de dag kan de bezoeker/deelnemer aan de Masterclass of publiek debat met zich meenemen dat het "Gotong Royong" concept niet zo ver van zijn/haar hedendaagse realiteit staat.

Het programma bestaat uit 3 onderdelen.

* Masterclass

U maakt kennis met het "Gotong Royong" traditie door interessante voordrachten en discussies met vooraanstaande academici. Door middel van een interactieve workshop gaan de deelnemers op creatieve wijze aan de slag met "Gotong Royong" in de praktijk. Inloop 9.30 uur Start 10.00 uur. Dagvoorzitter Jos van Beurden begeleidt u door deze speciale Masterclass heen. De kosten hiervan zijn 80 euro per persoon. Een luxe lunch is inbegrepen. Deelnemers aan de Masterclass kunnen gratis deelnemen aan het publieke debat. U kunt zich opgeven door middel van een online formulier.
* Publieke Debat (vrij toegankelijk)

Zin in een discussie en uitwisseling? Meldt u dan snel aan voor het "Gotong Royong" debat. Deze is vrij toegankelijk. Inloop 15.00 uur start 15.30 uur.
Het debat gaat over de bruikbaarheid en toepasbaarheid van het "Gotong Royong" traditie in een hedendaagse geïndividualiseerde samenleving. Er wordt ingezoomd op "Gotong Royong" als oplossing voor integratie en participatie perikelen in de hedendaagse samenleving in Nederland. Komt wederkerige dienstverlening voor in het sterk geïndividualiseerde westerse samenleving in Nederland? U kunt zich opgeven door middel van een online formulier.

* Open Podium

Wij nodigen u alvast uit om na het debat te borrelen bij het wekelijkse "Open Podium" met als thema Indonesië. Netwerken onder het genot van muziek van Delta Dua.

Programma

MASTERCLASS

09.30 uur

Inloop

10.00

Opening door dagvoorzitter Jos van Beurden

10.00- 11.30

Lezing door Drs. Wim Manuhutu (Vrije Universiteit Amsterdam)/Dr. Fridus Steijlen (KITLV)

11.30- 12.00

Expo Tour 1 door Steven Cairns (Curator expositie Indonesië IABR)

12.00-13.00

Lunch

13.00-15.00

Workshop "GOTONG ROYONG"
Interactieve workshop door Delta Dua

PUBLIEK DEBAT

15.00-15.30

Inloop/Pauze

15.00-15.30

Expo Tour 2 door Steven Cairns (Curator expositie Indonesië IABR)

15.30- 17.30

Debat "Wederkerigheid"
Gasten zijn:
Dominee Hans Visser (Stichting KSA/Pauluskerk)
Imam Abdulwahid van Bommel
Mohamed Mahdi (FORUM)

OPEN PODIUM

17.30- 19.00

Open Podium + Borrel met muziek van Delta Dua

19.00

Afsluiting

download het programma >

Datum en plaats
27 november 2009
Locatie:
NAI (Nederlandse Architectuur Instituut)
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

Nadere informatie
Voor inhoudelijke vragen over de masterclass kunt u contact opnemen met FORUM:
Nadya van Putten
tel.: 030 297 43 14
e-mail: n.vanputten@forum.nl

download het programma
>

Aanmelding
U kunt zich aanmelden voor:

o Masterclass: online aanmeldformulier >

o Publieke Debat: online aanmeldformulier >

Internationale Architectuur Biënnale
Meer informatie over de Biënnale op de website van IABR >